U trendu

Kiša prekinula žetvu pšenice, otkup 18 dinara bez odbitka

JAGODINA – Kiše, koje ovih dana padaju, a noćas je bila najobilnija sa 50 litara po kvadratnom metru, prekinule su žetvu pšenice u Pomoravskom okrugu, zasejanu na oko 15.000 hektara.

Žetva je na polovini, a ove kiše mogle bi izazvati klijanje u klasu na parcelama koje su polegle, kao i dodatno izbijanje korova, što će uticati na konačni rezultat i prinosa i kvaliteta, ocenili su danas za Tanjugu i poljoprivrednici i poljoprivredni stručnjaci.

Trebaće bar tri dana da se zemljište prošuši, kako bi kombajni i traktori mogli da uđu u njive, navode poljoprivrednici.

Prinosi na do sada požnjevenim površinama bili su od 1,5 do 5,5 tona „a i prinosi i kvalitete i ove kao i svake godine, zavisi koliko je ko uložio, da li je sejao pravo seme po savetu struke ili svoje sa tavana“, kaže stručni savetodavalac za ratarstvo Poljoprivredno stručne savetodavne sklužbe za Pomoravski okrug u Jagodini Miodrag Simić.

Mlinovi u Pomoravaskom okrugu otkupljuju pšenici po 18 dinara, a na tablama, na kojima je istaknuta cena, piše i da nema odbitaka.

Poljoprivrednici kažu da Fabrike stočne hrane plaćaju više.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.