U trendu

Kisic: Lane 63.670 nadzora inspektora, vecina u zastiti na rad

BEOGRAD – Inspekcija rada lane je obavila 63.670 nadzora, od čega se više od polovine odnosilo na oblast bezbednosti i zaštite na radu, izjavila je danas ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i predsedavajuća republičkog Socijalno-ekonomskog saveta (SES) Darija Kisić.

Ona je na konferenciji za novinare posle sednice SES-a rekla i da je više od 60 odsto radnika za koje je nadzorima utvrđeno da rade u sivoj zoni zaposleno na neodređeno vreme.

Prema njenim rečima, osim o Izveštaju inspektorata rada razgovaralo se i o platformi za učešće naše delegacije na Međunarodnoj konferenciji koju posle dvogodišnje pauze izazvane pandemijom, organizuje Međunarodna organizacija rada (MOR).

Predsednica UGS-a Nezavisnost Čedanka Andrić je istakla da
ova sindikalna centrala uvek podržava rad Inspektorata za rad i njegovo jačanje i pozitivnim ocenila najave poboljšanja materijalnog položaja inspektora i povećanje njihovog broja.

„Kada je reč o Međunarodnoj konferenciji rada koju organizuje MOR i gde je Srbija punopravna članica dogovorili smo se da pravo na bezbedno i zdravo radno mesto uđe u fundamentalna prava i da to bude poruka iz Srbije“, rekla je Andrić.

Naglasila je da je veoma dobro što će novi Zakon o bezbednosti i zdravlju na radu biti među prvima koji će se naći na dnevnom redu novog saziva Skupštine Srbije, tokom ove godine.

Član predsedništva Saveza samostalnih sindikata Srbije Goran Milić je iz Izveštaja inspektorata rada izdvojio podatak da je lane u Srbiji poginulo 70 radnika a kada je reč o postupanju inspektora istakao da su oni uvek po prijavi izlazili na lice mesta.

Ministarka Kisić je kao i ostali članovi SES-a radnicima čestitala predstojeći praznik rada, Prvi maj, uz, kako je rekla nadu i želju da se u narednom periodu nastavi sa poboljšavanjem prava radnika i njihovog standarda.

Predstavnici sindikata i poslodavaca u ovom telu su odgovarajući na novinarsko pitanje o mogućnosti da se minimalna cena rada utvrđuje dva puta godišnje, rekli da se ne protive ovoj inicijativi.

Ukazali su međutim da je to ove godine teško izvodljivo, jer je Vlada Srbije sada u tehničkom mandatu a kako je navela predsednica UGS-a „Nezavisnost“ Čedanka Andrić ovo pitanje bi trebalo da bude jedna od prvih tema nakon formiranja nove republičke Vlade.

Odgovarajući na novinarsko pitanje o pogibiji radnika u Ziđinu, u Boru pre dva dana i da li je inspekcija u mogućnosti da obavi nadzor, budući da je reč o stranoj firmi, ministarka Darija Kisić je rekla da su pred zakonom svi jednaki i da sva preduzeća podležu inspekcijskom nadzoru.

„Na svaku prijavu reagujemo automatski, u zakonskom roku. U toku je nadzor u Ziđinu a više pojedinosti ne mogu da iznosim u ovom momentu“, rekla je Kisić.

Najavila je i da će biti menjan Zakon o radu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.