Kisić: U pripremi vodič za bezbedan i zdrav rad od kuće

BEOGRAD – Ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević izjavila je danas da svet mora da nauči da živi i da radi sa virusom korona, ukazujući da je pandemija kovida-19 nametnula nove aspekte rada, te da resorno ministarstvo priprema poseban vodič za bezbedan i zdrav rad od kuće.

Kisić je na konfereciji „The Ekonomist – Srbija 2021“ rekla da su aktivnosti čitavog sveta u borbi sa koronom do sada bile pasivne i usmerene prvenstveno da se sačuvaju životi i zdravlje građana, ali da je krajnje vreme da se aktivno deluje.

Naglasila je da aktivne mere podrazumevaju vakcinaciju i dodala da je Srbija među prvima stala u red za vakcinu koja će na, kako je rekla, biti dostupna čim je registruje prva zemlja u svetu.

Kisić je kazala da svet treba da živi i radi uz prisustvo virusa, ali tako da sprečimo infekciju i dodala da je pandemija nametnula nove aspekte rada, da je sve više rada na daljinu, od kuće.

Podsetila je da su poslodavci dužni da obezbede bezbedno radno okruženje i dodala da je u pripreni vodič za bezbedan i zdrav rad od kuće sa praktičnim savetima za poslodavce i zaposlene.

Ukazala je i na značaj usvojene Strategije o ekonomskim migracijama za period 2021-2027 navodeći da taj document neće zdražati mlade i sprečiti ih da odu u inostranstvo, ali da uslovi rada od kuće daju prednost u ovom momentu.

Podsetila je na inicijativu koju su pokrenuli mladi koji rade za strane kompanije „Radi od kuće, radi iz Srbije“ i naglasila da je zadatak države je da ih zadrži u zemlji.

Istakla je da je resorno ministarstvo u prethodnom period sprovelo niz aktivnosti koje se tiču zapošljavanja mladih i žena, pre svega program „Moja prva plata“, kao i oblasti povećanja efikasnosti u ostvarivanju prava korisnika socijalne zaštite,

„Posle mnogo godina zaposlili smo 691 osobu u ustanovama socijalne zaštite, od kojih 58 sa visokom školskom spremom“, dodalaje ministarka.

Kisić je istakla i projekat „Srbija bez barijera“ koji je, kako je rekla, fokusiran na unapređenje položaja osoba sa invaliditetom i građenje Srbije bez prepreka u dostizanju svih postizanih ciljeva.

„Vlada Srbije uspešno se suočava sa ekonomskim apsektom pandemije, naš zadatak je da nastavimo tako, spremni smo za sve izazove. Uz optimizam dočekujem 2021.godinu i verujem da ćemo ovaj skup sledeće godine dočekati bez maski“, poručila je Kisić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.