KKR ima 42,5 odsto Axel Springera i zajedničku kontrolu

BEOGRAD – Investicioni fond KKR&Co stekao je 42,5 odsto udela u kompaniji Axel Springer SE (Aksel Špringer) i pravo vršenja zajedničke kontrole nad ovom kompanijom s nemačkom kompanijom Axel-Springer Gesellshaft fur Publizistik Gmbh (ASGP), navodi se u rešenju kojim je Komisija za zaštitu konkurencije (KZK) odobrila ovu poslovnu transakciju.

KKR, registrovan u SAD, tako je ostvario strateško partnerstvo a kako je naveo u prijavi KZK. koncentracija predstavlja investicionu priliku koja je u skladu s njegovom strategijom ulaganja u atraktivne kompanije.

Cilj je, naveo je KKR, povećanje vrednosti poslovanja kompanija u koje se ulaže radi ostvarivanja profita od njihove eventualne prodaje, navodi se na sajtu Komisije za zaštitu konkurencije.

KZK je koncentraciju odobrila jer KKR Grupa nije prisutna u Srbiji na relevantnim tržištima, odnosno jer između učešnika u koncentraciji u Srbiji nema preklapanja na relevantnim tržištima.

KKR se u dokumentu navodi kao kompanija koja kontroliše više društava koja se globalno bave distribucijom medija, ali nijedno od tih društava nije aktivno na istim tržištima kao Axel Springer u Srbiji.
Prema podacima za 2018. godinu „Aksel Špringer“ na tržištu štampanja dnevnih novina za sopstvene potrebe i uslužno u Srbiji ima učešće između 70 i 80 procenata.

Ova kompanija izdavač je dnevnih novina „Blic“ i „24 sata“, nedeljnika NIN, Blic žena i Blic puls, prisutno je u prodaji prostora za oglašavanje na specijalizovanim web sajtovima, kao i na tržištu prodaje prostora za oglašavanje online.

(Tanjug)

Napišite komentar