U trendu

Klijentima nove OTP banke na raspolaganju najsavremenija rešenja

BEOGRAD – Klijentima nove OTP banke na raspolaganju su brojni najsavremeniji načini upravljanja ličnim finansijama, kaÅŸe član IzvrÅ¡nog odbora OTP banke Srbija zaduÅŸen za poslove sa stanovniÅ¡tvom Vuk Kosovac.

„Zadovoljstvo klijenata je naÅ¡ najvaÅŸniji prioritet, a kao pravi partner, planiramo da im u budućnosti budemo joÅ¡ snaÅŸnija podrÅ¡ka. Bićemo uz njih i uvek traÅŸiti mogućnost da dovedemo najbolja reÅ¡enja iz regiona i sveta za njihove potrebe. Kako bismo ne samo reagovali na promene u navikama korisnika, već ih usmeravali ka novim i praktičnijim reÅ¡enjima, klijentima nove OTP banke na raspolaganju su brojni, najsavremeniji načini upravljanja ličnim finansijama“, rekao je Kosovac u intervjuu za Bizlife, saopÅ¡tila je banka.

Nova OTP banka Srbija početkom maja napokon je ugledala svetlo dana, a Kosovac kaşe da je reč o najkompleksnijoj bankarskoj integraciji ikad realizovanoj na ovim prostorima.

„To moÅŸda najbolje ilustruju podaci da je na njoj punih 19 meseci posvećeno radilo viÅ¡e od 500 ljudi. Taj sloÅŸen i po svemu delikatan proces doneo je i kreirao novu i jedinstvenu vrednost za naÅ¡e klijente, Å¡to smatram izuzetno značajnim. Budući da je OTP Grupa pionir u digitalizaciji i da je poslednjih 25 godina aktivno posvećena digitalnoj transformaciji svog poslovanja i postavljanju novih trendova, tako smo i mi klijentima nove banke u Srbiji omogućili najsavremenije načine upravljanja ličnim finansijama od kojih smo neke uveli u jeku pandemije“.

KaÅŸe da je posebno zadovoljan Å¡to su uspeli da uvedu inovacije u trenutku kada su sa jedne strane radili na integraciji sistema, a sa druge radili u izmenjenim okolnostima rada i ÅŸivota u prvim mesecima pandemije.

Klijenti sada, kad god poÅŸele, na raspolaganju imaju online keÅ¡ kredit, online kupovinu putno-zdravstvenog osiguranja ili online aktivaciju trajnog naloga i direktnog zaduÅŸenja, kao i P2P plaćanja, dodao je on.

„Pored toga, tu su i druge brojne novine koje omogućavaju kartičarsko beskontaktno plaćanje korišćenjem mobilnog telefona. Među prvima smo uveli na trÅŸiÅ¡te mogućnost korišćenja telefona kao kartice u vidu mCard usluge koja podrazumeva da plaćanja vrÅ¡ite putem digitalne Mastercard kartice u okviru mBank aplikacije tako Å¡to prislonite telefon na POS aparat gde god da se nalazite. Takođe, klijenti mogu da registruju svoju Mastercard platnu karticu na iPhone telefonu i koristiti sve prednosti naÅ¡e Apple Pay usluge koja omogućuje bezbednije, sigurnije i lako beskontaktno plaćanje na svim iPhone, Apple Watć, iPad ili Mac uređajima“.

Pored toga, imajući u vidu da je pandemija ubrzala digitalizaciju svih poslovanja, OTP banka je, kako kaÅŸe, razvila digitalne usluge i za klijente malog biznisa kako bi im pomogli na tom putu i pruÅŸili svu potrebnu podrÅ¡ku.

Klijenti imaju na raspolaganju e-commerce uslugu, koja predstavlja savršen način da biznisi unaprede svoju prodaju time što im otvaramo novi kanal prodaje potpuno onlajn, kao i Pay by link uslugu za plaćanje putem emaila ili SMS poruku bez obzira na lokaciju i internet prodavnicu, rekao je Kosovac.

U Srbiji, prema njegovim rečima, trenutno više od polovine korisnika internetu pristupa putem mobilnih uređaja.

Navodi da samo tokom 2020. godine više od 450.000 korisnika u Srbiji instaliralo je aplikaciju mobilnog bankarstva neke od banaka, a u poređenju sa 2019. godinom, tim putem je izvršeno 50 odsto više plaćanja.

Ovaj trend iz godine u godinu paralelno prati i značajan rast korišćenja kartica u internet trgovini.

Takođe, kaÅŸe da trenutno u OTP banci imaju viÅ¡e od 250.000 aktivnih digitalnih korisnika, od čega najveći deo čine upravo korisnici mobilne aplikacije.

Dok prate najnovije trendove, svaki od njih je na svega nekoliko klikova od široke lepeze naših usluga koja im omogućava korisničko iskustvo na potpuno novom nivou, dodaje Kosovac.

„TeÅ¡ko je davati bilo kakve prognoze za postcovid period i u tome leÅŸi najveći izazov. Ovo posebno vredi za bankarski sektor, budući da banke funkcioniÅ¡u po principu procene rizika, dok izvesna situacija čini poslovanje banaka jednostavnijim. Ono Å¡to je evidentno jeste da će u predstojećem periodu mobilnost ljudi zavisiti od kretanja virusa, Å¡to povećava verovatnoću za korišćenjem online i mobilnog bankarstva. Upravo zato nam je vaÅŸno da, pored rada na daljoj digitalnoj transformaciji banke, kontinuirano edukujemo naÅ¡e klijente o prednostima digitalnog bankarstva“.

Mi na tom putu temeljno i vredno radimo i unutar banke i sa brojnim partnerima, a sve u cilju pomeranja granica na lokalnom trşištu i što bolje pripreme za koncept otvorenog bankarstva, čiju primenu uskoro moşemo očekivati i u Srbiji, dodao je on.

Ističe da je u današnje vreme u eri digitalizovanog bankarstva veoma vaşan personalizovan pristup svakom klijentu

„U danaÅ¡nje vreme, rekao bih da je to apsolutno neophodno i da klijenti to očekuju od nas. Sada je viÅ¡e nego ikada pre vaÅŸno da razumemo navike klijenata, kako bismo im omogućili joÅ¡ jednostavniji i brÅŸi pristup proizvodima i uslugama koje pruÅŸamo. To moÅŸemo postići kroz upotrebu novih tehnologija uz dominaciju veÅ¡tačke inteligencije i adekvatne upotrebe podataka koje već imamo, ali nismo koristili moÅŸda na pravi način, a sve u cilju predviđanja ponaÅ¡anja potroÅ¡ača i pravovremeno prilagođavanje ponude“.

Kada na to dodamo i optimizaciju digitalnog marketinga verujem da moÅŸemo ići u pravcu potpune personalizacije proizvoda i usluga, dodao je on.

Već sada kroz onlajn ekspozituru OTP banke klijentima su bankari na raspolaganju kroz opciju četa ili video poziva, kako bi im pomogli da sve svoje poslove obave bez dolaska u banku.

OTP banka je u Srbiji među prvima uvela uslugu privatnog bankarstva.

„Private banking klijenti imaju posebna i vrlo visoka očekivanja od svoje banke, a mi smo to na vreme prepoznali i već nekoliko godina unazad imamo u ponudi Å¡iroki spektar posebno prilagođenih bankarskih usluga, investicionih i finansijskih saveta za njih, kao i naÅ¡ know-how u upravljanju imovinom. Ako klijent, recimo, poÅŸeli da investira na međunarodnim finansijskim trÅŸiÅ¡tima ili mu je potrebno administriranje računa hartija od vrednosti, ekspertiza naÅ¡ih privatnih bankara biće mu u potpunosti na raspolaganju“.

Smatra da je OTP banka danas lider u segmentu privatnog bankarstva, imajući u vidu servisni model i paket računa i usluga Eminent koji klijentima pruÅŸa prvoklasne, njima prilagođene usluge, investicione i finansijske savete.

„Zadovoljan sam Å¡to smo prepoznati kao banka koja podrÅŸava i prati ÅŸivotni stil ovih klijenata. U tome imamo i podrÅ¡ku matične OTP grupe koja zauzima jednu od vodećih pozicija u Centralnoj i Istočnoj Evropi uz mnogobrojna priznanja za najbolju banku u ovoj oblasti od prestiÅŸnih evropskih institucija, organizacija i medija. Ono Å¡to danas vidimo jeste da klijenti bolje poznaju trÅŸiÅ¡ta, potencijale za investiranje i viÅ¡e nego ranije se odlučuju da diversifikuju svoja sredstva“, istakao je on.

Kosovac navodi da je ovo pozitivan trend kome se nadaju i u budućnosti.

„Razumemo lokalno trÅŸiÅ¡te privatnog bankarstva, a dodatno moÅŸemo da ukrÅ¡tamo različite oblasti naÅ¡e ekspertize, kao Å¡to je korporativni biznis, lizing, osiguranje i ÅŸelimo da klijentima pruÅŸimo najviÅ¡e kako bi iskoristili pun potencijal svojih delatnosti i svoje imovine“.

Takođe, nakon nedavno završene integracije, OTP banka odlučila je da retail klijentima otvori vrata novim paketima dobrodošlice.

„Pogodnosti će moći da iskoriste svi koji ÅŸele da iskuse idealan spoj vrednosti, tehničke naprednosti i vrhunskog korisničkog iskustva. Å est novih paketa predstavlja raznovrsnu ponudu sa Å¡irokim izborom pogodnosti, a nula odsto naknade za puÅ¡tanje stambenih kredita, 50 odsto popusta na pakete računa u prva tri meseca, odlični uslovi za puÅ¡tanje keÅ¡ kredita i automatsko obnavljanje dozvoljenog minusa, samo su neki od njih“, rekao je on.

Dodaje da je ta banka najdugovečniji sponzor Olimpijskog komiteta Srbije u istoriji.

„To, između ostalog, moÅŸemo da zahvalimo i naÅ¡im klijentima koji koriste Visa Gold olimpijsku karticu. Deo prihoda od svake transakcije, bez dodatnih troÅ¡kova za klijente, banka donira Olimpijskom komitetu Srbije za stvaranje boljih uslova za naÅ¡e sportiste. Kao znak zahvalnosti za ovaj doprinos, OTP banka korisnicima nove Visa Gold olimpijske kartice nudi brojne dodatne pogodnosti“, zaključio je Kosovac.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.