U trendu

Klimatski aktivisti podneli tužbu sudu protiv Folksvagena

BERLIN – Aktivistkinja za životnu sredinu Klara Majer i predstavnici nemačkog Grinpisa podneli su tužbu nemačkom sudu protiv Folksvagena (VW), optužujući tog proizvođača automobila da nije uradio svoj deo posla u borbi protiv klimatskih promena, saopšteno je danas iz te nevladine organizacije.

Pre pokretanja sudskog spora, tužitelji su Folksvagenu dali rok od osam nedelja da razmotri njihove zahteve, koji uključuju okončanje proizvodnje automobila s motorima sa unutrašnjim sagorevanjem do 2030. i smanjenje emisije ugljenika do tog roka za najmanje 65 posto u odnosu na nivoe iz 2018, prenosi Rojters.

Iz VW-a su rekli da tužbe pojedinačnih firmi ne smatraju adekvatnim rešenjem za rešavanje tog opšteg društvenog problema.

„Folksvagen se već jasno obavezao na Pariski klimatski sporazum iz 2015. godine i ima najambiciozniju strategiju elektrifikacije, s ulaganjem 35 milijardi evra u elektromobilnost do 2025. godine“, rekao je portparol VW-a u septembru, kada je Grinpis izneo svoje zahteve.

Sličnu tužbu su krajem septembra podneli lideri nemačke ekološke organizacije Dojče Umvelthilfe protiv BMV-a i Dajmlera, pošti su obe kompanije odbacile zahteve da do 2030. okončaju proizvodnju automobila s pogonom na fosilna goriva i da srežu emisiju CO2.
Tužbe su zasnovane na dve prethodne presude vezane za klimu – na nemačku presudu iz maja 2020. da ta zemlja nije uspela da zaštiti buduće generacije od posledica klimatskih promena, i na holandsku presudu iz istog meseca kojom je naftnoj kompaniji Šel naloženo da smanji emisije, što je prvi put da je jedna privatna kompanija proglašena odgovornom za njen uticaj na klimu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.