Knezević najavio sankcije za namerno unistavanje lokatora

BEOGRAD – Pomoćnik direktora Uprave carina Rade Knežević najavio je danas sankcije za sve koji namerno budu uništavali elektronske lokatore, uređaje koji se postavljaju na kamione za prevoz roba u uvozu, izvozu ili tranzitu, što je do sada zabeleženo u 100 slučajeva.

Reč je o elektronskom uređaju kao carinskom obeležju za koje je odgovoran isključivo vozač kamiona, rekao je Kneževići dodao da je vozač zato dužan da posle svake pauze ili bilo kakvog zastoja proveri stanje uređaja, jer može se dogoditi da je neko presekao sajlu, oštetio carinsku plombu ili uništio lokator u njegovom odsustvu.

Ukoliko vozač utvrdi da je došlo do bilo kakvog oštećenja, dužan je da o tome obavesti policiju ili prvu carinsku ispostavu, jer u sporotnom, objašnjava Knežević i dodaje da, ako se sa oštećenim uređajem pojavi na graničnom prelazu, vozač će snosiće sankcije.

Uprava carina, kaže, ima obzira prema poslovnoj zajednici koja mora da se navikne na novi sistem, rekao je Knežević na konferenciji za novinare.

Ukoliko štetu napravi strani državljanin on će biti procesuiran u skraćenom postupku, dok će domaćima biti pisane prekršajne prijave, a dalje postupanje preuzima Tužilaštvo, precizirao je Knežević.

Objasnio je da su lokatori veza između carinskog službenika i Komandnog centra Uprave carina, koja 24 sata na terenu prati kretanje kamiona, beleži svako odstupanje i sugeriše carinicima na terenu ukoliko dođe do takvih odstupanja.

Naveo je da su namerno uništeni lokatori pronalaženi pored puta i u kanalu sa vodom.

Zahvaljujući postojanju ovih uređaja više puta je, kaže, sprečeno krijumčarenje migranata zbog kojih bi, da su prešli granicu i bili uhvaćeni u nekoj od zemalja EU, vozači platili drakonske kazne.

Upitan šta se najviše krijumčari, Knežević je odgovorio da je Srbija zemlja u tranzitu i da je sve zanimljivo za krijumčaranje, ali da pre svega carinski službenici posebnu pažnju obraćaju na narkotike, oružje i ljude, a zatim i na akcizne proizvode i devize.

Inače, elektronsko praćenje tovara robe uvedeno je dopunom Uredbe o carinski dozvoljenom postupanju sa robom koju je vlada donela 14. februara 2017. godine.

Cilj uvođenja elektronskih lokatora je efikasna naplata dažbina, bezbednost tovara, suzbijanje krijumčarenja robe i ljudi, kao i sive ekonomije.

U carinskim ispostavama nalazi se 15.000 elektronskih lokatora, a cena nabavke kompletnog softvera i uređaja koštala je 7,5 miliona evra.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.