U trendu

Knežević: Razmenu sa Belorusijom podići na 500 miliona dolara

Ministar privrede Srbije Goran Knežević rekao je danas da je cilj da se spoljnotrgovinska razmena Srbije i Belorusije duplira na 500 miliona dolara.

On je na Poslovnom savetu Srbije i Belorusije u Privrednoj komori Srbije (PKS) rekao da privrednu saradnju dve zemlje sada karakteriše razmena malog broja roba i niske investicije.

„Odnosi Srbije i Belorusije su tradicionalno dobri, ali su potrebe obe zemlje veće“, rekao je Knežević.

Dodao je da je plan i da se osnivaju zajednička preuzeća za nastup na trećim tržištima i da se saradjuje u oblasti gradjevinarstva, rudarstva, drvne i vojne industrije, poljoprivrede, farmaceutskih proizvoda, u industriji gume i u drugim granama privrede.

Knežević je predstavnicima 20 beloruskih kompanija rekao da su uslovi za poslovanje u Srbiji stabilni, da je ostvaren suficit u budžetu, smanjena nezaposlenost i da je plan da se smanjuje javni dug.

On je pozvao beloruske privrednike da učestvuju u privatizaciji srpskih firmi, i istakao da je u toku konkurs za petrohemijska preduzeća.

„Vlada Srbije daje podsticaje za investicije u proširenje starih i otvaranje novih proizvodnih kapaciteta“, rekao je Knežević i pozvao beloruske investitore da konkurišu za subvencije.

Predsednik Beloruske trgovinsko-industrijske komore Vladimir Ulahovič rekao je da je robni promet izmedju Srbije i Belorusije skroman i da u beloruskom izvozu u Srbiju 86 odsto čini samo sedam vrsta robe, a 70 odsto izvoza Srbije čini 15 roba.

„Treba napustiti trgovinu i težište staviti na industrijsku kooperaciju jer možemo da napravimo ozbiljne korake pošto smo slični po ekonomskoj snazi“, rekao je Ulahovič.

Potpredsednik PKS Zoran Vujović istakao je da Srbija može da poveća izvoz lekova, delova za mašine, automobile, proizvode prehrambene i druge industrije.

„Dobar način saradnje je i kroz zajednička ulaganja“, rekao je Vujović.

Na Poslovnom savetu razgovaraće privrednici 20 beloruskih firmi i 50 srpskih firmi.

Po rečima beloruskih privrednika, njihov zastupnik u Srbiji je biznismen Dragomir Karić.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.