Ko bi rekao!? Jedan od najglamuroznijih gradova u STRAŠNOM probemu

Tržište nekretnina Dubaija dostiglo je svoj vrhunac još pre pet godina, a cene stanova i kuća pale su za čak 30 odsto. Samo ove godine, biće dovršena izgradnja još 30.000 novih objekata što je, prema procenama stručnjaka, dvostruko više od onog što je tržištu potrebno.

„Dubai mora da zaustavi izgradnju novih nekretnina na godinu do dve dana kako bi sprečio ekonomsku katastrofu“, tvrdi Husein Sajvani, izvršni direktor „Damak Propertisa“ jedne od najvećih građevinskih kompanija na području Bliskog istoka.

„Trenutno se nalazimo na prekretnici. Ili ćemo rešiti ovaj problem ili će nas prenaseljenost pojesti“, pojašnjava Sajvani, prenosi portal Novac.

„Sve što treba da uradimo je da zamrznemp izgradnju i počnemo da prodajemo preostale nepopunjene stanove“, kaže Sajvani.

Kako navodi „Blumberg“, prekomerna izgradnja koja je zadesila ovaj grad mogla bi negativno uticati i na bankarski sektor koji bi zbog pada potražnje mogao krenuti s izdavanjem sve nepovoljnijih stambenih kredita.

Prekomerna gradnja ne stvara problem samo građevinskim kompanijama i bankama, već ugrožava i celu ekonomiju s obzirom da se privreda Dubaija uveliko oslanja na ovaj sektor.

Glavnog krivca Sajvani pronalazi u konkurentskoj kompaniji „Emaar Propertis“. Prema njegovim riječima, Emaar, koji ujedno stoji i iza Dubai Krika, najvišeg tornja na svetu, za razliku od ostalih kompanija zastupljenih na ovom području, konstantno se oglušivao na sva upozorenja i nastavljao s pomahnitalom izgradnjom.