Ko se tovi na ceni svinjetine?

Odgovor klanične industrije na rast cena svinjskog mesa stiže i brže nego što se očekivalo, iako nije bilo i nepredvidivo da će se odvijati upravo po takvom scenariju. Kako se saznaje u Ministarstvu poljoprivrede, samo u poslednjih dvadesetak dana (što se podudara sa početkom potresa na tržištu mesa) stiglo je čak devet zahteva za uvoz svinja sa drugih tržišta.

Foto: LeGrife/Pixabay.com

Foto: LeGrife/Pixabay.com

Ali to nije sve. Uprava za veterinu od početka godine, na zahtev 15 pravnih lica izdala je rešenja o veterinarsko sanitarnim uslovima za uvoz 29.340 tovljenika. U ovom ministarstvu, međutim, nisu mogli da otkriju za naš list koje firme su nedavno zatražile dozvolu za uvoz, uz obrazloženje da je reč o poverljivim informacijama.

– Podaci o poslovanju firmi, u skladu sa propisima, ne mogu se davati bez njihove saglasnosti – piše u odgovoru koji su nam dostavili.

Podaci iz ministarstva ipak jasno ukazuju da bi mesna industrija ovim potezom mogla da matira domaće farmere i obori cenu mesa sa njihovih farmi. Ali, tvrde proizvođači, pitanje je da li će istovremeno doći i do pojeftinjenja ili će potrošači utešno dobiti samo uvoznu šniclu lošijeg kvaliteta po ceni koja će biti beznačajno umanjena.

(Ivana Albunović, Politika)

Ostavite komentar

Ostavite komentar

Oznake