U trendu

Ko se tovi na ceni svinjetine?

Odgovor klanične industrije na rast cena svinjskog mesa stiže i brže nego što se očekivalo, iako nije bilo i nepredvidivo da će se odvijati upravo po takvom scenariju. Kako se saznaje u Ministarstvu poljoprivrede, samo u poslednjih dvadesetak dana (što se podudara sa početkom potresa na tržištu mesa) stiglo je čak devet zahteva za uvoz svinja sa drugih tržišta.

Ali to nije sve. Uprava za veterinu od početka godine, na zahtev 15 pravnih lica izdala je rešenja o veterinarsko sanitarnim uslovima za uvoz 29.340 tovljenika. U ovom ministarstvu, međutim, nisu mogli da otkriju za naš list koje firme su nedavno zatražile dozvolu za uvoz, uz obrazloženje da je reč o poverljivim informacijama.

– Podaci o poslovanju firmi, u skladu sa propisima, ne mogu se davati bez njihove saglasnosti – piše u odgovoru koji su nam dostavili.

Podaci iz ministarstva ipak jasno ukazuju da bi mesna industrija ovim potezom mogla da matira domaće farmere i obori cenu mesa sa njihovih farmi. Ali, tvrde proizvođači, pitanje je da li će istovremeno doći i do pojeftinjenja ili će potrošači utešno dobiti samo uvoznu šniclu lošijeg kvaliteta po ceni koja će biti beznačajno umanjena.

(Ivana Albunović, Politika)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.