U trendu

Kod Slavije niče i novi trg, seli se spomenik

Radovi na Trgu Slavija počeće između 15. i 30. juna i trajaće 155 dana, izjavio je gradski menadžer Goran Vesić.

Kako je saopšteno iz Gradske uprave, Vesić je kazao da će Tender za Trg Slavija biti zaključen 19. maja i tada će komisija doneti odluku o tome koja je ponuda najpovoljnija.

„Istovremeno je u Direkciji za građevinsko zemljište i izgradnju raspisan i drugi tender vrednosti 1,8 miliona evra namenjen za izgradnju fontane. Ona će se raditi uporedo sa Trgom Slavija“, kazao je on.

Prema rečima Vesića, tokom radova na Slaviji, spomenik Dimitriju Tucoviću biće premešten na novi trg koji se pravi na zelenoj površini između ulica Kralja Milana, Kralja Milutina i Nemanjine, a posmrtni ostaci biće premešteni u Aleju velikana na Novom groblju.

„Prostor na Slaviji gde je bio fast-park biće uređen kao privremena saobraćajnica, kao spoj između Makenzijeve, Beogradske i Ulice kralja Milana, a nakon radova tu će biti izgrađena još jedna zelena površina“, kazao je on.

Vesić je dodao da će i Bulevar oslobođenja sve do Autokomande biti uređen onako kako ta saobraćajnica po svojoj važnosti zaslužuje, naglašavajući da će svi radovi biti obavljani tokom leta, kada je najmanja gužva.

Govoreći o potrebi decentralizacije, gradski menadžer podsetio je da su u toku pripreme za izmenu gradskog statuta, na kojima će se raditi tokom leta i jeseni, da bi akt koji bi građanima trebalo da „približi donošenje važnih odluka za grad“, bio usvojen do kraja 2016. ili početkom 2017. godine.

„Određene nadležnosti će se delegirati opštinama, grad će se podeliti na prigradske i gradske opštine, pri čemu će prigradske imati nešto veća ovlašćenja, jer se radi o naseljima koja su praktično gradovi za sebe, a vratiće se matičari i čitav niz drugih funkcija, jer nam je cilj da građani poslove obavljaju tamo gde im je bliže i efikasnije“, kazao je Vesić.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.