U trendu

Kod Srebrenice otkriveni zlato, srebro, olovo i cink

SREBRENICA – Generalni direktor firme „Drina resurs“ iz Srebrenice Aleksandar Mišković rekao je na prezentaciji dosadašnjih rezultata geoloških istraživanja obavljenih na području ove opštine, da je na lokalitetu Brežani otkriveno zlato na dubini od 80 metara, prenosi Radio-televizija Republike Srpske.

„Rano je govoriti o količini i procentima tog metala u toni rude, ali je pouzdano utvrđeno da se nalazi u rudnoj strukturi“, naveo je Mišković.

Govoreći o rezultatima rada „Drina resursa“, koja posluje u sastavu kanadske kompanije „Tera Balkanika“ iz Vankuvera, Mišković je rekao da su ove godine obavili bušenja na lokalitetima Čumavići, Olovine i Brežani i da su rezultati obećavajući.

On je precizirao da su na lokalitetu Čumavići, na dubini od 50 metara otkrili srebrno-cinkanu i olovnu rudu sa većom primesom antimona i manjom primesom zlata, a da su u Brežanima otkrili zlato na 80 metara dubine i da očekuju da će u dubokoj zoni doći do bakra u Brežanima i Olovinama.

„Firma „Tera Balkanika“ investira u geološka istraživanja u srebreničkoj i bratunačkoj opštini, a nakon toga i rezultata koje će se dobiti stručnim analizama odlučiće se da li će se pristupiti izradi projektne dokumentacije i eksploatacije tih ležišta rude i po kojim uslovima“, rekao je Mišković.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar