U trendu

Koka Kola proizvede 3,0 miliona tona plastične ambalaže

NJUJORK – Američka kompanija Koka Kola je prvi put otkrila da proizvodi tri miliona tona plastične ambalaže godišnje ili 200.000 flaša u minuti.

Ti podaci su objavljeni u izveštaju humanitarne organizacije „Elen Mekartur“, u okviru kampanje koja ima za cilj da poveća svest o borbi protiv plastičnog otpada i da pozove sve druge globalne kompanije da prestanu da drže u tajnosti podatke o svom ekološkom otisku.

Objavljeni podaci, koje je Koka Kola ranije odbijala da obelodani, odnose se na količinu plastične ambalaže koju je ova kompanija proizvela u 2017. godini, navodi britanski „Gardijan“.

Na osnovu podataka o ambalaži se može izračunati da Koka Kola godišnje proizvede 108 miljardi plastičnih flaša, što je više od jedne petine ukupne godišnje proizvodnje plastičnih flaša od 500 milijardi.

Koka Kola je samo jedna od ukupno 31 kompanije – uključujući Mars, Nestle i Danone – koje su otkrile koliko plastične ambalaže proizvedu, u sklopu kampanje za većom transparentnošću. Zajedno proizvedu osam miliona tona plastične ambalaže.

Mnoge druge kompanije i dalje odbijaju da otkriju podatke o proizvodnji plastične ambalaže, među kojima su Pepsi, H&M, Loreal, Volmart, Marks & Spenser i Barberi.

Sto pedeset kompanija se obavezalo Fondaciji da će smanjiti plastični otpad, tako što će eliminisati nepotrebno plastično pakovanje i preći sa ambalaže za jednokratnu upotrebu na trajno pakovanje.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.