U trendu

Koliko je građanima značajna ekologija u javnim nabavkama?

BEOGRAD – U procesu nabavke dobara i usluga, građanima je nakon kvaliteta i troškova na trećem mestu važan i ekološki kriterijum, pokazalo je istraživanje NALED-a.

Građani smatraju da je kriterijum kvaliteta najvažniji za nabavku dobara i usluga u Srbiji, dok svaki deseti građanin smatra da je ekološki kriterijum najvažniji.

Takođe, zaštita životne sredine je na četvrtom mestu prioriteta za ulaganje kroz javne nabavke po oceni građana, a na prva tri mesta su zdravstvo, obrazovanje i infrastruktura i putevi.

Kada je reč o ponuđačima, većina ispitanih ponuđača je navela da je upoznata sa ekološkim kriterijumima, a ponuđačima je ubedljivo najpoznatiji kriterijum kvaliteta.

Takođe, 83 odsto ispitanih ponuđača smatra da su ekološki kriterijumi važni za nabavku dobara ili usluga, dok 85 odsto ističe da je kriterijum energetske efikasnosti jako bitan.

Što se naručioca tiče, tek trećina naručilaca koji su barem malo upoznati sa ekološkim kriterijumima kaže da primenjuje taj kriterijum uvek ili često, a najviše se primenjuje kriterijum kvailteta.

Istraživanje je urađeno na uzorku od više od 1.000 građana, oko 250 ponuđača, kao i 155 naruičioca.

Rezultati istraživanja predstavljeni su danas na drugoj onlajn konferenciji u okviru Meseca javnih nabavki koje organizuje NALED.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.