U trendu

Komisija uslovno odobrila da SBB kupi IKOM

Komisija za zaštitu konkurencije Srbije saopštila je danas da je uslovno odobrila da kompanija Serbia Broadband – Srpske kablovske mreže (SBB) preuzmu Interaktivne kablovske objedinjene mreže – IKOM.

Komisija je ocenila da će tim preuzimanjem ojačati dominantni položaj SBB-a na maloprodajnom tržištu pružanja usluga distribucije medijskog sadržaja, zbog čega je i dato uslovno odobrenje.

Kompanija SBB će u propisanom roku prodati paralelnu sekundarnu mrežnu infrastrukturu na teritoriji Beograda, gde postoje horizontalna preklapanja izmedju učesnika te koncentracije, odnosno gde trenutno i SBB i IKOM imaju infrastrukturu.

Rešenjem su odredjeni i uslovi koji se odnose na obavezno redovno izveštavanje o eventualnim promenama maloprodajne cene osnovnog paketa usluge medijskog sadržaja SBB-a, kao i o uzrocima i intezitetu tih promena, tokom dve godine od dana pravosnažnosti rešenja.

Naloženo je i da SBB postojećim korisnicima usluga IKOM-a ponudi alternativne mogućnosti prilikom zaključenja novih ugovora, po njihovom izboru i to: ugovor zaključen na neodredjeno vreme koji SBB nudi postojećim ili potencijalnim korisnicima prema postojećim redovnim uslovima ili ugovor zaključen na odredjeno vreme koji prema važećim promotivnim uslovima nudi postojećim ili potencijalnim korisnicima.

U toku ispitnog postupka, Komisija je pribavila sve potrebne podatke, informacije, kao i mišljenja o efektima koncentracije i od konkurenata učesnika koncentracije, emitera, kao i od nezavisnih regulatornih tela u čijoj nadležnosti su podaci koji su bili relevantni u ovom postupku.

SBB je septembra 2016. godine potvrdio da je kupio IKOM i naveo da će tim preuzimanjem postati jedan od najvećih telekomunikacionih operatera u jugoistočnoj Evropi.

Ta kompanija je u vlasništvu američkog investicionog fonda KKR i vodeći je operator digitalne i analogne kablovske televizije, širokopojasnog interneta i fiksne telefonije.

IKOM u Srbiji posluje više od 10 godina i osim osnovnog i digitalnog paketa kablovske televizije nudi i kablovski internet i fiksni telefon.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar