U trendu

Kompanija Bosil-Metal najoštrije osudjuje incident na ulazu u rudnik

Kompanija „Bosil-Metal“ saopštila je danas da najoštrije osudjuje incident koji se dogodio na ulazu u njen rudnik u Bosilegradu dok je novinarska ekipa iz Bugarske snimala prilog o zagadjenju životne sredine.

„O incidentu sa snimateljima iz Bugarske su obavešteni nadležni državni organi Srbije i trenutno se utvrdjuju sve okolnosti ovog nemilog dogadjaja. Uprava kompanije saradjuje u istrazi sa svim nadležnim organima, a u toku je i interni postupak utvrdjivanja činjenica“, navedeno je u saopštenju.

Kako su objavili mediji, novinara i producenta emisije „Tragovi ostaju“ Bogdana Lazarova, snimatelje Dimitara Slavova i Nikolaja Andreeva i tehničara Roberta Vacova napala je kamenicama grupa radnika na čelu sa direktorom „Bosil-metala“ Miodragom Vukajlovićem kraj rudnika „Podvirovi“ blizu Bosilegrada dok su snimali tu emisiju o zagadjenju.

Predsednik Kulturno informativnog centra u Bosilegradu Ivan Nikolov rekao je da je novinarska ekipa prethodno dobila dozvolu Ministarstva kulture i informisanja Srbije, akreditaciju i sva neophodna dokumenta za prilog o zagadjenosti životne sredne i izlivanju otpadnih voda u tokove reka, koji idu i na srpsku i na bugarsku stranu.

Kompanija „Bosil-Metal“ je u saopštenju navela da je uvek imala otvoren i prijateljski odnos sa medijima i omogućavala prethodno najavljenim medijskim kućama obilazak rudnika od strateškog značaja, uz poštovanje svih zakonskih normi o bezbednosti na radu.

„Na svako pitanje medija ‘Bosil-Metal’ je uvek bio spreman da pruži pun odgovor i svaka najavljena novinarska ekipa dobila je mogućnost da poseti rudnik i dobije sve tražene informacije“, navela je ta kompanija.

Novinari Bugarske nacionalne televizije dali su izjavu u Osnovnom javnom tužilaštvu u Vladičinom Hanu, saopštilo je danas Udruženje novinara Srbije (UNS).

Narednih dana izjavu bi trebalo da daju i ekološki aktivisti koji su napadnuti zajedno sa novinarima, rekao je za UNS Ivn Nikolov.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.