U trendu

Kompanija Huawei donira 150.000 dolara studentima tehničkih fakulteta

BEOGRAD – Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić i direktor kompanije Huawei Tećnologies u Srbiji, Čen Čen, potpisali su danas ugovor o donaciji te kompanije u iznosu od 150.000 dolara, namenjenih studentskim stipendijama za sedam tehničkih fakulteta.

Ugovor je potpisan na otvaranju „EBG Adriatic Partner Summit 2023“, a njime će biti stipendirani najvredniji i najtalentovaniji studenti tehničkog fakulteta u Novom Sadu, Elektrotehničkog fakulteta u Beogradi, Elektronskog fakulteta u Nišu, Tehničog fakulteta u Čačku, Prirodno matematičkog fakulteta u Kragujevcu, Fakultetu inženjerskih nauka u Kragujevcu i Saobraćajnog fakulteta u Beogradu.

Ružić je izjavio da je najbolja, najisplativija i najdragocenija investicija u svakom društvu investicija u obrazovanje.

„Kompanija Huawei je kao društveno odgovorna kompanija prepoznala značaj podrške studentima da nastave svoje obrazovanje i odlučila je da donira 150.000 dolara za stipendiranje studenata tehničkih fakulteta“, naveo je Ružič.

Istakao je da dobru nameru Huawei-a posebno oslikava i odsustvo preduslova ili obaveza studenata prema kompaniji, osim mogućnosti da tu kompaniju „prepoznaju kao potencijalnu mogućnost za zapošljavanje nakon završetka studija kao deo svojih karijernih ciljeva“.

„Ministarstvo prosvete na različite načine nastoji da unapredi uslove obrazovanja kroz povećanje stipendija i kredita unapređenje infrastrukture u visokom obrazovanju kroz nove zgrade fakulteta i domova učenika ili studentskih domova“, rekao je Ružić.

Kazao je da će ministarstvo i Vlada Srbije nastaviti da radi na unapređenju obrazovnog sistem prateći trendove 21. veka, četvrte industrijske revolucije, razvoj veštačke inteligencije i digitalizacije.

Ambasadorka Kine u Srbiji Čen Bo, koja je prisustvovala potpisivanju sporazuma, izjavila je da i Kina i Srbija tradicionalno pridaju veliki značaj obrazovanju i da je zajednička želja dve zemlje da se kroz jačanje obrazovanja mladim ljudima obezbede još bolje prilike i još više mogućnosti.

„I Kina i Srbija imaju velika ulaganja u obrazovanje na državnom nivou. Ali ja mislim da razvoj obrazovanja nije samo odgovornost porodice i države, već je odgovornost na celom društvu“, rekla je ambasadorka.

Direktor kompanije Huawei Tećnologies u Srbiji, Čen Čen, mnada se da će donacija njegove kompanija pomoći srpski studentima da kroz nove šanse i mogiućnosti usvoje nova znanja, jer će studenti dobiće podršku koja će ih dodatno motivisati i podstaći da se dalje profesionalno obrazuju i usavršavaju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar