U trendu

Kompanija Mineko otvara rudnik olova i cinak u Raškoj oblasti

 Britanska kompanija Mineko (Mineco Limited) danas je saopštila da nastavlja da investira u rudarstvo u Srbiji otvaranjem još jednog rudnika olova i cinka, u Raškoj oblasti.

Na taj način Mineko sprovodi dugoročni plan razvoja u jugoistočnoj Evropi, gde je jedan od najvećih investitora u rudarstvu, i samostalno ili sa partnerima, poseduje pet aktivnih rudnika obojenih metala, od kojih se tri nalaze u Srbiji, a dva su u Bosni i Hercegovini.

Pored ulaganja u dalji razvoj postojećih rudnika i geološka istraživanja na više lokacija na Balkanu u ovom trenutku, Mineko je preuzimanjem srpske rudarske kompanije Vavrina Resources obavio prve korake u nameri da otvori svoj četvrti rudnik u Srbiji.

U likvidacionom procesu nekadašnjeg rudnika Suva ruda, kompanija Vavrina Resources ranije je otkupila zemljišne parcele neophodne za buduću proizvodnju cinkove i olovne rude i koncentrata.

Parcele su prodate za račun ATB banke iz Amsterdama, koja je jedan od najvećih poverioca bivšeg vlasnika rudnika Suva ruda. Ta banka je parcele imala kao deo obezbedjenja za kredit od 25 miliona evra, koji nikada nije vraćen, navodi se u saopštenju Mineka.

Uprkos izuzetno lošoj trenutnoj ekonomskoj situaciji na globalnom nivou, kao i nepredvidivoj dinamici oporavka svetskog tržišta sirovina, u Mineku su se odlučili za taj korak jer veruju, kako je istaknuto, da rudarski projekti u Srbiji i dalje imaju perspektivu za ulaganja.

Direktor Mineka Bojan Popović rekao je da je namera kompanije da sa svojim partnerima u narednih nekoliko godina, obimnim ulaganjima, izgradi neophodnu infrastrukturu na otkupljenim parcelama, kao i pogone za preradu rude u koncentrate koje izvoze krajnjim kupcima širom sveta.

„Prvi naredni koraci su vezani za dobijanje istražnog prava na našem zemljištu, i što pre to pitanje rešimo, brže ćemo doći u situaciju da ulaganjima doprinesemo privrednom rastu Raške, obnavljanjem proizvodnje koncentrata rude obojenih metala koju je nekada obavljao rudnik Suva ruda“, precizirao je Popović.

Istakao je da je nekadašnji rudnik, koji je pod prethodnim vlasnikom bio zatvoren i zapušten, zapošljavao u različitim periodima do 2002. godine od 250 do 350 ljudi iz Raške oblasti, te da je predstavljao značajan faktor za ekonomski razvoj te sredine.

Kako je Popović podsetio, Mineko je uspešno pokrenuo, oporavio i učinio stabilnim Rudnik kod Gornjeg Milanovca, Veliki Majdan u Ljuboviji i Gross u Srebrenici, a takodje i sagradio dva potpuno nova rudnika – Bosil-Metal u Karamanici kod Bosilegrada i Geomet u Olovu, koji imaju ogroman značaj za lokalne zajednice tih opština.

U Mineku, po rečima Popovića veruju da će nadležni organi prepoznati potencijal koji se otvorio za ekonomski i društveni razvoj Raške oblasti, „uz investitora koji ima dokazane reference za finansiranje i pokretanje sličnih rudnika u regionu i koji insistira na pridržavanju svih zakonskih propisa, očuvanju životne sredine i redovnom izmirenju finansijskih obaveza, kako prema zaposlenima, tako i prema budžetu Srbije“.

Mineko sa partnerima zapošljava oko 2.000 ljudi, od kojih većina radi u regionu Zapadnog Balkana.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.