U trendu

Kompanija Rio Tinto osudila napade na svoje zaposlene

Kompanija Rio Tinto večeras je osudila napade na svoje zaposlene i istakla da već 20 godina posluje u Srbiji poštujući sve njene propise.

„U poslednje vreme suočeni smo sa jakom kampanjom koja je bazirana na nesitinama i koja ne samo da šteti ugledu kompanije, već i unosi uznemirenost u lokalnu zajednicu“, navodi se u saopštenju kompanije.

Istaknuto je da „konstatnte lažne optužbe koje se tiču poslovanja i uticaja koji će projekat Jadar imati na Zapadnu Srbiju i šire, prenose se putem medija i kroz zajednicu, uprkos konstantnim naporima kompanije da se čuju proverene činjenice, zasnovane na nauci“.

„Rezultat kampanje zasnovane na dezinformacijama je i napad na zaposlene Rio Tinta koji se dogodio danas, i to u dva navrata. Prvo je grupi naših zaposlenih onemogućeno slobodno kretanje na javnim putevima, zbog čega je policija morala da reaguje, a potom je u drugom odvojenom incidentu jedan od zaposlenih iz naše partnerske firme fizički napadnut zbog čega mu je ukazana pomoć u Urgentnom centru“, navodi se u saopštenju.

Taj slučaj je prijavljen nadležnim organima.

Neutemeljeni napadi na Rio Tinto, kako je istaknuto, tiču se i odnosa koji kompanija ima prema otkupu zemljišta.

„Otkup zemljišta se odvija u skladu sa zakonima Republike Srbije i u skladu s najboljim globalnim praksama, kao i u skladu sa Standardom učinka 5, Medjunarodne finansijske korporacije. Otkup zemljišta se vrši isključivo na zahtev vlasnika. Optužbe da se meštani zastrašuju i ucenjuju ne stoje“, tvrde predstavnici Rio Tinta.

Upućen je poziv da svi koji imaju dokaz da se meštani zastrašuju i ucenjuju da bi prodali zemljište da se obrate Rio Tintu i nadležnim institucijama, jer je takvo ponašanje u suprotnosti sa korporacijskim vrednostima.

Ukoliko se dokaže da je neko na svoju ruku tako postupao, kompanija će, kako je istaknuto u saopštenju, postupiti u skladu sa svojim internim pravilima.

Dodaje se da kompanija Rio Tinto osudjuje sve oblike nasilja i apeluje da se na temu projekta istraživanja nalazišta jadarita u okolini Loznice „vodi otvoreni dijalog zasnovan na činjenicama, kao i da se mišljenja i aktivnosti pojedinaca umesto na ostrašćenosti baziraju na faktima“.

„Dve decenije smo partneri i komšije žitelja Jadra i okoline i ulažemo sve napore da naši dobri odnosi ne budu narušeni delovanjem odredjenih interesnih grupa“, tvrde u toj kompaniji.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.