U trendu

Kompanija Severni tok 2 AG podnosi zahtev za stečaj?

LONDON – Švajcarska kompanija Severni tok 2 AG, koja je izgradila istoimeni gasovod od Rusije do Nemačke, razmatra podnošenje zahteva za stečaj, izveštava Rojters pozivajući se na dva neimenovana izvora upoznata sa situacijom.

Sjedinjene Države su uvele prošle nedelje sankciije toj kompaniji nakon što je Rusija priznala dva otcepljena regiona u istočnoj Ukrajini i pokrenule vojnu operaciju u toj zemlji, što je izazvalo talas ekonomskih sankcija Zapada.

Kompanija Severni tok 2 AG, registrovana u Švajcarskoj i u vlasništvu ruskog državnog gasnog giganta Gasproma, završila je prošle godine izgradnju gasovoda vrednog 11 milijardi dolara koji je trebalo da udvostruči kapacitet isporuka gasa iz Rusije u Nemačku.

Dva izvora, koji su za Rojters govorili pod uslovom anonimnosti jer su razgovori o potencijalnom stečaju poverljivi, rekli su da kompanija Severni tok 2 AG radi sa finansijskim savetnikom na otplati nekih svojih finansijskih obaveza kako bi formalno mogla da započne stečajni postupak pred švajcarskim sudom već ove nedelje.

Ia kompanije nisu odgovorili na zahtev Rojtersa za komentarom, a iz Gasproma su odbili komentar.

Gasovod dužine 1.230 km nije počeo sa komercijalnim radom, pošto se čekalo na dobijanje dozvole od nemačkih regulatora, koji je prošle nedelje stavilo suspendovao proces sertifikacije zabog eskalacije ukrajinske krize.

Gasprom je platio polovinu troškova izgradnje Severnog toka 2, a ostatak projekta su finansirali britanski Šel, austrijski OMV, francuski Anži, i nemačke kompanije Uniper i Vinteršel DEA.

Švajcarski ministar ekonomije Gi Parmelin izjavio je u intervjuu za švajcarski radio RTS u ponedeljak da je svo osoblje kompanije Sever ni tog 2, njih više od 140 koji su radili u toj kompaniji u švajcarskom gradu Cugu, otpušteno.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar