U trendu

Kompanija Štada imala rast prodaje od 12 odsto u 2019.

Nemačka farmaceutska kompanija Štada danas je saopštila da je povećala prodaju za 12 odsto u 2019. godini, na 2,61 milijarde evra.

Štada, u okviru koje posluje i Hemofarm iz Vršca, ostvarila je i rast prodaje generičkih proizvoda za 11 odsto, u vrenosti 1,53 milijarde evra, i rast prodaje brendiranih proizvoda za 13 odsto, u vrednosti 1,07 milijarde evra, kao i snažan organski rast prodaje od osam odsto.

Kompanija je uradila korekciju profita pre kamate, poreza na dobit i amortizacije (EBITDA), što je poboljšanje za 24 odsto, na 625,5 miliona evra.

„Ovi izuzetni rezultati omogućuju nam da i dalje ulažemo ne samo u razvoj sopstvenih proizvoda, već i šire – u zajedničke projekte razvoja sa drugim kompanijama i u licenciranje proizvoda“, rekao je generalni direktor Štade Peter Goldšmit.

Prema njegovim rečima kompanija je tokom 2019. godine pokazala agilnost da preuzme tržišni udeo od konkurenata na svim većim evropskim tržištima.

„Na osnovu izvanrednih rezultata našeg tima koji je vodeći u ovoj industriji, bićemo u mogućnosti da nastavimo rast i pozicioniramo Štadu kao pouzdanog partnera za generičke i zdravstvene proizvode široke potrošnje“, naveo je Goldšmit.

Kompanija Hemofarm, članica Štada grupe u 2019. godini zadržala je lidersku poziciju na tržištima Srbije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore i dodatno pojačala svoje proizvodne kapacitete, navodi se u saopštenju.

„Hemofarm je regionalni lider u svojoj branši koji je prošlu godinu završio sa maksimalnim učinkom. Ostvarili smo rekord u proizvodnji od 5,7 milijardi tableta, nikad veći proizvodni portfolio, a poentirali smo sa rekordnom prodajom“, kazao je generalni direktor Hemofarma Ronald Zeliger.

Štada je dvocifren napredak u prodaji zabeležila u Nemačkoj, Italiji, Španiji, Francuskoj i Velikoj Britaniji, dok je je nastavila da ulaže i u tržišta u nastajanju, naročito na Bliskom Istoku, Vijetnamu i Filipinima.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.