U trendu

Kompanija Sunoko ove godine prerađuje 1,8 miliona tona šećerne repe

Kompanija Sunoko, članica MK grupe, saopštila je danas da će u novoj kampanji  preradati 1,8 miliona tona šećerne repe i proizvesti više od 260.000 tona šećera u tri prerađivačka centra.

Paljenju peći u šećeranama u Vrbasu, Pećincima i Kovačici tradicionalno su prisustvovali svi zaposleni, a prijem šećerne repe u ovim fabrikama već je počeo.

„Proizvodnjom od 260.000 tona šećera koja se planira u ovogodišnjoj kampanji, Sunoko će podmiriti potrebe tržišta Srbije, ali će se razvijati i kao neto izvoznik u širem regionu, što je deo poslovne strategije naše kompanije“, rekao je direktor Sunoka Slobodan Košutić.

Podsetio je da je Sunoko prošle godine proizveo 144.000 tona šećera, usled smanjenih površina pod tom kulturom i nepovoljnih vremenskih uslova.

„Ovogodišnja planirana proizvodnja omogućiće nam da naš šećer plasiramo u okolne zemlje regiona i tržište zapadne Evrope. Posebno smo zadovoljni što je kraljica polja zauzela znatno veću površinu u odnosu na prethodnu kampanju. Ovaj pozitivan trend dugujemo, između ostalog, merama Vlade Srbije, i stimulacijama i podršci koje Sunoko obezbeđuje proizvođačima šećerne repe”, rekao je Košutić.

U Srbiji je ove godine šećerna repa posejana na ukupno 42.000 hektara od čega će Sunokove šećerane preraditi sirovinu sa oko 29.000 hektara.

Šećerana repa je, po nalazima Sunoka, na pretežnom delu površina u dobroj kondiciji zahvaljujući dobro primenjenoj tehnologiji proizvodnje, uprkos nestabilnim vremenskim prilikama. Promena vremena sa zahlađenjem ima pozitivan uticaj na zdravstveno stanje te kulture, a njeni usevi ulaze u tehnološku zrelost i prema svim parametrima šećerna repa je spremna za preradu.

Sunoko je već objavio uslove ugovaranja proizvodnje šećerne repe za 2024. godinu. Uz ponuđenu cenu od 47 evra po toni čiste šećerne repe, kompanija će proizvođačima obezbediti bonus na ostvarenu digestiju koja je veća od digestije Sunoka, polovinu gratis semena, kao i avans od 600 evra po hektaru za potpisivanje ugovora do 1. decembra.

Pored toga, Sunoko svojim partnerima obezbeđuje kvalitetne repromaterijale po najpovoljnijim uslovima na tržištu. Proizvođači mogu računati na stručnu i savetodavnu pomoć Istraživačko-razvojnog centra i sirovinskog sektora kompanije, u cilju ostvarivanja veće produktivnosti i kvaliteta repe uz smanjenje troškova proizvodnje.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar