U trendu

Kompanija Veston Enerdži prva žrtva gasne krize u Australiji

MELBURN – Kompanija Veston Enerdži za trgovinu gasom, koja je snabdevala 7,0 posto tržišta istočne Australije, propala je zbog skoka globalnih cena gasa i prva je „žrtva“ globalne gasne krize u toj zemlji, koja se pogrošala zbog zapadnih sankcija Rusiji uvedenih nakon napada Moskve na Ukrajinu.

Australijska Komisija za obezbeđenje osnovnih usluga suspendovala je danas Veston Enerdži sa veleprodajnog tržišta gasa zbog neispunjavanja zahteva vezanih za finansijsku sigurnost i saopštila da će 184 velikih i srednjih kompanija- Vestonovih klijenata- biti prebačeno na druge dobavljače, prenosi Rojters.

Kolaps Veston Enerdžija naglašava problem cena energije s kojim će se suočiti nova australijska laburistička vlada, koja se zalaže za brzo širenje obnovljivih izvora energije kako bi izbacila gas i ugalj iz upotrebe u narednih osam godina.

Generalni direktor Veston Enerdžija, Garbis Simonijan, saopštio je da su se cene gasa skoro utrostručile od početka godine zbog ruske sagresije na Ukrajinu.

Istovremeno, nedavno obustavljanje rada australijskih elektrana na ugalj podstaklo je potražnju za proizvodnjom struje iz gasa.

„Brzi rast cena energije doveo je stotine australijskih preduzeća i hiljade radnih mesta u opasnost“, naveo je Simonijan u saopštenju, dodajući da zbog nezapamćenog skoka cena, Veston nije bio u stanju da upravlja tokovima gotovinskih sredstava za svoje trgovinske aktivnosti.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar