U trendu

Kompanije sa četiri kontinenta na Regionalnom biznis forumu

NOVI SAD – Drugi Regionalni biznis forumi, koji su zajednički organizovali Skupština Vojvodine, Razvojna agencija Vojvodine i Privredna komora Vojvodine, uz podršku Pokrajinske vlade, okupio je danas kompanije i privrednike sa četiri kontinenta, iz više desetina zemalja.

To je prilika za uspostavljanje međuregionalne privredne i ekonomske saradnje i ugovaranje konkretnih poslova i projekata, jedan je od zaključaka 2. Regionalnog biznis foruma u Novom Sadu.

„Prošle godine okupili smo preko 100 kompanija iz više od 30 zemalja, sa tri kontinenta. Odlučili smo da i naredne tri godine budemo domaćini, a ove godine država partner je Slovenija. Ovo je jedinstven koncept i događaj u Srbiji, gde mi stojimo na raspolaganju kompanijama iz regiona, koje će sklapati dogovore o saradnji“, rekao je potpredsednik Skupštine Vojvodine Damir Zobenica.

On je naveo da je prošle godine sklopljeno sedam ugovora na prvom Regionalnom biznis forumu, a ove godine prijavljeno je za trećinu veći broj kompanija i zakazanih sastanaka.

Zobenica je podsetio da je Regionalni biznis forum pokrenut prošle godine, na inicijativu Skupštine Ervopskih regija, kao paralelan događaj plenarnom zasedanju AER-a, koji je održan prošle godine u isto vreme u Skupštini Vojvodine.

Potpredsednik Pokrajinske vlade Đorđe Milićević rekao je da Pokrajinska vlada u punom kapacitetu podržava jedan ovakav Forum i naglasio da je jedan od glavnih ciljeva rada ove Pokrajinske vlade podsticaj privrednog i ekonomskog razvoja, čemu doprinosi i današnji događaj.

„Jedno od glavnih pitanja naših privrednika, ali i privrednika iz drugih zemalja jeste kako liberalizovati uslove poslovanja, kako smanjiti preterano administriranje. Često vidimo da na granicama kamioni dugo čekaju, da roba dugo putuje. To svakako spoljnotrgovinsku razmenu čini neefikasnom i to je jedno od glavnih pitanja i današnjeg foruma, na koja ćemo, uveren sam, dobiti odgovore“, rekao je Milićević.

On je naglasio da je posebno važno što su najavljeni susreti predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa premijerima Severne Makedonije i Albanije, čija će tema biti upravo liberalizacija trgovine.

„Naša tržišta su spoljnotrgovinski orijentisana i potrebna je saradnja i dodatna liberalizacija i smanjenje administrativne procedure. Srbija već beleži odlične rezultate u spoljnotrgovinskoj razmeni i privredi generalno i uveren sam da će oni biti još bolji u budućnosti“, zaključio je Milićević.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.