U trendu

Koncept održivog turizma na Baogradskom sajmu

BEOGRAD – U organizaciji Generalnog sekretarijata Vlade RS i Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) tokom Sajma turizma u Beogradu organizovano je predavanje o konceptu održivog turizma.

Predavanje je održala profesorka dr. Bruk Hensen sa Univerziteta Južne Floride i saradnica UNDP-a, saopšteno je sa Beogradskog sajma.

U Velikoj konferencijskoj sali u hali 4 Beogradskog sajma tražilo se mesto više zbog važnosti ove teme na globalnom i lokalnom nivou.

Profesorka Hensen je u nekoliko navrata tokom prezentacije istakla veliki potencijal i ličnu impresiju turističkom ponudom Srbije, naročito kulturnim atrakcijama kao što su Lepenski vir, Golubačka tvrđava, Viminacijum i dr.

Napomenula je da je se održivi turizam zasniva na postulatima tripple bottom line (trostruko krajnji rezultat) koji predstavljaju ljudi, planeta i prosperitet, i da se ovaj turizam zove tako jer treba da bude na usluzi i budućim generacijama.

Organizacije kao što su UNDP (United Nations Development Programme), UNWTO (United Nations World Tourism Organization), WTTC (World Travel & Tourism Council) i GSTC (Global Sustainable Tourism Council) već dugo rade na kreiranju globalnih standarda i vodiča za održivi turizam koje treba pratiti i upražnjavati u poslu.

Tokom predavanja, prof. Hensen posebno je istakla da svi mogu da se bave održivim turizmom, bilo da su veliki ili mali hoteli, preduzeća, ustanove i da mnogi na tome već rade, ali da moraju da ispričaju svoju priču o održivosti.

Od države do privatnih preduzeća, kao na primer EXIT festival, koji želi da posluje po principu zero waste – 0 zagađenja.

Profesorka Hensen je rekla da je turizam velika privredna grana koja utiče na rast CO2 najviše zbog transporta (avio prevoz, automobili, autobusi itd) i drugih pratećih delatnosti, kao što je hrana koja ostaje u velikim količinama i baca se.

„Pitanja koja danas postavljamo vezano za prošlost i brigu o zaštiti životne okoline ne smeju da nas opterećuju, već moramo da gledamo u budućnost i nastavimo dalje, jer turizam raste, a to pokazuju podaci iz 2022. godine i brz oporavak od covida19. Velika je tražnja za putovanjima i to treba pratiti i koordinirati. Konferencije koje se organizuju od strane pomenutih globalnih institucija, kao na primer GSTC (Global Sustainable Tourism Council), mesta su gde treba tražiti ideje i poslušati pozitivne prakse koje će povezati sve stejkholdere (sve zainteresovane strane koje su na neki način uklučene u projekat) u turizmu“, rekla je prof. Hensen.

Na predavanju je predstavnicima lokalnih samouprava zaduženih za kategorizaciju objekata u skladu sa zakonom o ugostiteljstvu i ostalim prisutnim akterima uposlenim u domaćem turizmu, predstavljeno nekoliko primera prakse kao što je relativno mali hotel koji vodi Jered Mayers-Legacy vacation resort (https://www.youtube.com/watć?v=yri-gPY224M) koji ima svoje načine uspešnog održivog poslovanja.

Prof. Hensen istakla je 17 principa-ciljeva Ujedinjenih Nacija održivog turizma koje treba pratiti.

Izabrati bilo koji ili sve ciljeve ove agende, napisati izveštaj šta je urađeno, čini nas delom ove priče i pokreta, na primer smanjenja korišćenja plastike, koja je veliki problem za turizam, naročito živih bića – životinja koje su ugrožene.

Jedan od dobrih primera koje je prof. Hensen istakla je i „Palau Pledge“ (Palau Zavet/Znak), mali pasoš koji turisti potpisuju pre nego što izađu iz aviona.

Tokom leta upoznati su sa zavetima održivog razvoja (https://palaupledge.com ) i potpisivanjem ovog simboličnog dokumenta obavezuju se da će čuvati prirodu i životinje koje tu žive.

Na kraju predavanja, prof. Hensen pozvala je sve prisutne da se uključe u programe održivog turizma i obećala da će uz podršku UNDP-a nastaviti da dolazi u Srbiju kojom je očarana i pomoći da svi budemo bolji na ovom putu održivog turizma.

Posetioci su imali prilike da posle predavanja porazgovaraju sa predavačem i organizatorima.

Takođe tokom Sajma turizma, u Beogradu je boravila delegacija Globalnog saveta za održivi turizam (GSTC) – Randy Durband, direktor GSTC i Dr. Ioannis Pappas, program direktor GST.

Sa Jelenom Manić Petronikolos, rukovodiocem programa za ciljeve održivog razvoja pri globalnoj mreži razvoja Ujedinjenih nacija (UNDP) i Dr. Brooke Hansen, ispred Univerziteta Južna Florida, obavili su razgovore sa turističkim organizacija i predstavnicima Beogradskog sajma turizma koji su podržali ovaj događaj, dodaje se u saopštenju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar