Koncern Farmakom Rudnik Lece najveći gubitaš

BEOGRAD – Preduzeće u stečaju, pokazuju podaci Agencije za privredne registre, Koncern Farmakom Rudnik Lece iz Šabca sa gubitkom od skoro 21 milijardu dinara najveći je gubitaš u Srbiji.

Na listi sto privrednih društava sa najvećim neto gubitkom nalazi se 28 preduzeća u stečaju, dok je na listi sto rangiranih prema ukupnom gubitku, takođe, 28 društva u stečaju.

Koncern Farmakom iz Šapca je preduzeće koje se bavi eksploatacijom ruda, a stečajni postupak za to preduzeće započeo je maja 2017. i nije završen do kraja godine.

Tokom 2017. godine kompanija je bila nelikvidna 156 dana.

Drugo mesto prema visini neto gubitka pripada JP Putevi Srbije, čiji je dug 8 milijardi dinara, ali zauzima drugo mesto i na listi prema visini poslovne imovine i kapitalu.

Prema obrazloženju, neto gubitak tog predzeća dolazi iz redovnog poslovanja, jer samo 76 odsto rashoda pokrivaju prihodi.

Inače, ti prihodi nisu bili dovoljni za pokriće dva osnovna rashoda za amortizaciju javnih puteva i usluge za redovno održavanje puta i sistema napleta putarina.

Kako je rečeno u Agenciji za privredne registre, obrazloženje za takvo stanje JP Putevi Srbije je to što se putarina kao najznačajniji prihod naplaćuje na oko 648 kilometara autoputeva, a da preduzeće ima obavezu da održava i razvija putnu mrežu od 14.161 kilometar državnih puteva.

Na listi kompanija sa najvećim neto gubitkom nalaze se i Simpo iz Vranja, čiji je dug 7 milijardi dinara, Merkator S iz Novog Sada koji duguje blizu 7 miliona dinara, i Sojaprotein iz Bečeja čiji je dug 6.5 milijardi dinara.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.