U trendu

Konditorima 500 miliona dinara državne podrške za otkup domaćeg mleka u prahu

BEOGRAD – Vlada Srbije donela je uredbu kojom je utvrđena interventna mera podrške proizvođačima konditorskih proizvoda za otkup mleka u prahu domaćeg porekla od 710 dinara po kilogramu dok ukupna vrednost državne podrške iznosi 500 miliona dinara.

U dokumentu objavljenom u Službenom glasniku navedeno je da se mera utvrđuje radi efikasnog i pravovremenog sprečavanja, odnosno otklanjanja tržišnih poremećaja prouzrokovanih događajima i okolnostima koji su doveli, odnosno prete da dovedu do poremećaja na tržištu.

Pravo na podršku pripada proizvođačima registrovanim do kraja prošle godine za obavljanje delatnosti proizvodnje kakaoa, čokolade i konditorskih proizvoda.

Uslov je da nemaju izrečenu pravnosnažnu sudsku ili upravnu meru zabrane obavljanja delatnosti, odnosno da nemaju osudu privrednog prestupa, te da nisu u likvidaciji ili stečaju.

Među uslovima je i da proizvođač ima izmirene dospele obaveze po osnovu javnih prihoda na dan podnošenja zahteva, kao i da ima važeću ponudu za otkup mleka u prahu proizvedenog od mleka domaćeg porekla izdatu od strane mlekare.

Zahtevi za podršku podnose se Upravi za agrarna plaćanja a prema javnom pozivu, a subjekat može podneti samo jedan zahtev.

Podrška preko uredbe iznosi od 710 dinara po kilogramu otkupljenog mleka u prahu, a u budžetu je za ovu namenu obezbeđeno 500 miliona dinara.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar