U trendu

Konferencija o bezbednosti avijacije 19. i 20. u Beogradu

BEOGRAD – Velika međunarodna konferencija o bezbednosti avijacije „Airport Security Convention and Exhibition“ (ASCE) biće održana 19. i 20. decembra u Beogradu, pod pokroviteljstvom beogradskog aerodroma „Nikola Tesla“, rečeno je Tanjugu na aerodromu.

To je prva takva konferencija u regionu, koju organizuje Tango Six Events u hotelu Hilton, a okupiće predstavnike najvišeg ranga iz svih regionalnih aerodroma, kompanija koje posluju u oblasti bezbednosti aerodroma, proizvođače bezbednosnih proizvoda, proizvođače softvera i druge iz tog sektora.

Direktor za bezbednost beogradskog aerodroma „Nikola Tesla“ Vladimir Mićić je rekao Tanjugu da će u okviru drugog dana konferencija, 20. decembra, biti održana vežba sa pripadnicima MUP-a.

„Pripadnici MUP-a će drugog dana na terasi hotela Hilton demontrirati postupanje sa sumnjivim opasnim prtljagom. Koristiće redovnu opremu, ali i robota koji je za potrebe pripadika MUP-a nabavio aerodorm Nikola Tesla“.

Naveo je da će pripadnici MUP-a pregledati prtljag koji ostane bez nadzora, utvrditi da u njemu postoji zabranjeni predmet i uništiti ga, kao i da će vežba biti bezbedna za sve posetioce.

Mićić je rekao da su učešće na konferenciji potvrdili predstavnici svih aerodroma u regionu: Ljubljana, aerodromi u Hrvatskoj, aerodrom Sarajevo, Banjaluka, Podgorica, Tivat, Ohird, Skoplje, Tirana, Niš i drugi, kao i državnih organa i institucija – policija, carina, Direktorat civilnog vazduhoplovstva Srbije, avioprevnici…

Cilj konferencije je da okupi najvažnije rukovodioce u tom segmentu industrije u regionu Jugoistocne Evrope i poveže ih sa svima koji su zainteresovani da svoje poslovanje prošire na domen bezbednosti aerodroma, kao i da stvori platformu za razmenu iskustava, znanja i ideja koje vode ka razvoju i usavršavanju te industrije.

Rekao je, takođe, da je skup zamišljen kao kombinacija panela, prezentacija i izložbenog dela, kao i da će se predstaviti i izraelska služba bezbednosti na aerodromima koja sprovodi iste mere bezbendosti na svim aerodromima u svetu odakle lete njihove kompanije.

Predstaviće se i Kancelarija Saveta za nacionalnu bezbednost i zaštitu tajnih podataka u Srbiji: potrebu i obavezu sertifikacije i zaštite sa aspekta tajnih podataka, pristupa tim podacima, obaveze države i institucija i drugo.

Predstavnik izraelske službe EL AL, regionalni menadžer bezbednosti Amit Bar Av, održaće prezentaciju na temu Izraelski bezbednosni koncept u avijaciji.

Mićić kaže da će o sajber bezbednosti kontrole letenja govoriti predstavnici SMATS-a.

„Imaćemo proizvođače opreme za bezbednost u avijaciji, koji su renonormirani u svojim oblasti. Na prmer, kineski Nuktek koji je lider u proizvodnji rendgena za pregled robe“.

Prisustvovaće svetski renomirani proizvođači opreme: Smitsh detection, Rapiscan, Nuctec h, Rohde & Sc hwarz, Sony, Huawei, Surescan, CEIA, Bruker, Dallmeier.

„Cilj konfernecije je da se lideri iz okruženja koji se bave bezbednošću u avijaciji bliže povežu i da razmenjuju iskustva i lakše komuniciraju. Aerodorm Nikola Tesla, kao regionalni lider, ima odličnu saradnju sa svim aerodromima u regionu, a posebno sa aspekta bezbednosti u avijaciji, imamo redovnu komunukaciju, dobijamo informacije kakve su mere koje se primenjuju na aerodromoma koji su već deo EU“, naveo je Mićić.

Beogradski aerodrom će podeliti svoja iskustva sa kolegama iz regiona, jer je uspešno prošao sve EKAK inspekcije, projekat One Stop Security verifikovan od strane inspektora Evropske komisije, TSA inspekcije, što je omogućilo direktne letove nacionalnog avioprevozkika ka SAD i drugo.

Svetski lider na polju privatnog obezbedenja Securitas će prezentovati svoje viđenje bezbednosnih mera na aerodromima u Evropi na aerodromima u Hrvatskoj.

VIP mobile će prezentovati svoju opremu i odredeni proizvodi će biti dostupni za demonstraciju na konferenciji (bodi skeneri, detektori tragova eksploziva, detektori eksploziva u tečnostima, kamere, softverska rešenja za prepoznavanje lica, automobilskih tablica…)

Ispred glavne konferencijske sale biće postavljen izložbeni prostor sa štandovima sponzora, gde će svi zaintresovani biti u prilici da se bliže upoznaju sa njihovim specifičnim delatnostima.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.