U trendu

Konkurs sa Svetskom bankom za podizanje konkurentnosti

NOVI SAD – Na prvi javni poziv koji se odnosio na proizvođače voća, povrća, cveća i grožđa,a u okviru projekta „Konkurentna poljoprivreda Srbije“ pristiglo je 2316 prijava, saopštilo je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Kada prođe proces prikljupljanja prigovora, Ministarstvo će objaviti konačnu rang listu dobitnika sredstava.

„Uskoro ćemo objaviti i drugi javni poziv, nakon urađenih izmena same projektne dokumentacije, koji se odnosi na primarnu proizvodnju u stočarstvu. Tu spada primarna proizvodnja mleka, proizvodnja mesa i proizvođači u oblasti pčelarstva i ribarstva. Ostavićemo neki određeni period vremena da se proizvođači informišu, znači neće odmah nakon objavljivanja konkursa početi podnošenje prijava, ostavićemo neko vreme da se proizvođači informišu“, izjavio je koordinator projekta Radivoje Nadlački.

On je istakao da je predviđen rok od 30 dana, kao i u prvom krugu, da proizvođači podnesu prijave na javni poziv od momenta objavljivanja konkursa.

Ono što je jedan od primarnih ciljeva projekta „Konkurentna poljoprivreda Srbije“ jeste povezivanje primarnih proizvođača sa prerađivačima i otkupljivačima u tržišni lanac, kao i da se te veze jačaju, objašnjava koordinator projekta.

Pored ovoga, jedna od primarnih koponenti projekta je i unapređenje Informacionih tehnologija resornog ministarstva, kako bi informacije stigle što pre do proizvođača, kao što su povezivanje na E-upravu I izrada novog softverskog rešenja registra poljoprivrednih gazdinstava.

„Za plaćanja po grlu ćemo pokušati u nekom narednom periodu da omogućimo proizvođačima da I elektronski mogu da podnesu prijavu“, dodao je Nadlački.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.