U trendu

Konkurs za dodelu 567,7 miliona dinara podrške malim i srednjim preduzećima

Ministarstvo privrede Srbije objavilo je danas javni poziv za dodelu bespovratnih sredstava u ukupnom iznosu od 567,7 miliona dinara u okviru programa podrške malim i srednjim preduzećima za nabavku opreme.

Ministar privrede Goran Knežević je na konferenciji za novinare u Vladi Srbije rekao da se taj program sprovodi u saradnji s Razvojnom agencijom Srbije i odabranim poslovnim bankama i lizing kompanijama, a zahtevi će se primati do utroška novca.

„To je još jedna od mera kojom podstičemo razvoj malih i srednjih preduzeća i preduzetništva“, kazao je Knežević i podsetio da je ove godine tome namenjeno 18,2 milijarde dinara, od čega je oko 7,7 milijardi bespovratnih sredstava.

On je dodao da je 2016. bila „Godina preduzetništva“ koja je prerasla u „Deceniju preduzetništva“ jer je cilj Vlade da se privredni rast zasniva na razvoju malih i srednjih preduzeća koja u ukupnom bruto-domaćem proizvodu (BDP) učestvuju s 50 odsto i gde radi dve trećine zaposlenih u Srbiji.

Privrednicima je, po rečima Kneževića, trenutno dostupno 164,7 miliona evra povoljnih kreditnih sredstava, a uskoro i dodatnih 150 miliona evra.

Po podacima Ministarstva privrede u Srbiji je u 2016. godini poslovalo 2.703 mikro, malih i srednjih preduzeća i preduzetnika više nego 2015. godine.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.