Konkurs za najbolju tehnološku inovaciju otvoren do 3.aprila

BEOGRAD – Otvoren je 16. po redu konkurs za Nacionalno takmičenje za najbolju tehnološku inovaciju u Srbiji (NTI), pod pokroviteljstvom resornog ministarstva nauke Srbije, u saradnji sa Privrednom komorom Srbije, a rok za prijavu je do 3. aprila ove godine.

Nagradni fond iznosi šest miliona dinara.

Pokrovitelj prošlogodišnjeg jubilarnog 15. takmičenja bio je i predsednik Srbije.

Svi zainteresovani koji su već stvorili određenu inovaciju ili su pred njenom finalizacijom, trebalo bi da oforme svoj, najmanje tročlani tim i da se prijave putem sajta www.inovacija.org.

Koordinator NTI, prof. dr Dragan Povrenović, ističe da nema ograničenja za učešće u timu, ni u pogledu starosti, obrazovanja, socijalnog statusa ili mesta stanovanja takmičara.

„Timovi mogu biti formirani i kao porodični timovi ili timovi srednjoškolaca, studenata, ženskih timova i slično. Inovacije mogu biti iz svih oblasti tehničkog, medicinskog, informatičkog ili stvaralaštva u oblasti usluga“, kaže Povrenović.

Posle prijave timova inovatora 3. aprila, održavaju se obuke, radi se sa učesnicima, pomaže se nadgradnja inovacija u tehničkom i tržišnom aspektu i proverava se kvalitet inovacija. Finale takmičenja zakazano je za 22. decembar u studiju RTS-a, uz direktan prenos od 21.00 časa.

Prema rečima prof. Povrenovića, do sada je na takmičenju učestvovalo 2.800 timova sa više od 9.000 učesnika, pripremljeno je 1.425 biznis planova i poslovnih modela, što je dodatno potvrdilo ekonomski potencijali predloženih inovacija.

Zahvaljujući učešću na takmičenju, do sada je osnovano više od 85 novih preduzeća, koja su aktivna na tržištu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.