Konrad i Basta o razvoju ekonomskih odnosa SRB sa Nemačkom

BEOGRAD – Bilateralni ekonomski odnosi Nemačke i Srbije, nemačke investicije i dalje unapređenje saradnje, teme su o kojima je danas ministar privrede Rade Basta razgovarao sa ambasadorkom Nemačke Anke Konrad.

Ministar je istakao da će njegov prioritet u narednom periodu biti radnici, razvoj malih i srednjih preduzeća kao i promocija preduzetništva, saopštilo je Ministarstvo.

„Moja pažnja usmerena je i na studente koji su važan segment našeg društva i kojima treba omogućiti priliku da rade i stiču nova iskustva dok se školuju. Tako ćemo dobiti najkvalitetniji kadar“, poručio je on.

Basta je ukazao na odličnu saradnju sa vodećom Nemačkom razvojnom bankom KfW i Nemačkom organizacijom za međunarodnu saradnju (GIZ).

Nemačka je najznačajniji trgovinski partner Srbije, jedan od najvažnijih investitora i najveći donator.

Za devet meseci ove godine spoljnotrgovinska razmena premašila je šest milijardi evra, od čega je iz Srbije u Nemačku izvezeno robe u vrednosti od 2,8 milijardi evra, što je rast od 40 odsto u odnosu na isti period prethodne godine.

Imajući u vidu da je punopravno članstvo u EU jedan od glavnih spoljnopolitičkih prioriteta Srbije, ministar Basta poručio je da je na našem evropskom putu ključna podrška Nemačke.

On je istakao da će funkciju ministra obavlljati transparentno i pokušaće da ovu državnu instituciju učini dostupnom svim građanima Srbije, ali i investitorima koji žele da unaprede našu zemlju i zaposle još ljudi.

Basta je na početku sastanka pozvao nemačke građane da se upoznaju sa turističkim potencijalima Srbije.

„Srbi su čestit, dosledan i ponosan narod“, poručio je on.

Ambasadorka Konrad rekla je da će Ministarstvo privrede u narednom periodu imati odlučujući uticaj na razvoj institucionalnog okvira u oblasti ekonomije.

Dodala je da je Srbija atraktivno mesto za investitore i da tu šansu treba iskoristiti u punom kapacitetu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.