U trendu

Konsultanti DiB: Direktne strane investicije u Srbiji povećane 12,9 odsto

Bonitetska kuća Dan i Bredstrit (Dun&Bradstreet) danas je saopštila da Srbiju i dalje svrstava u grupu zemalja s umerenim rizikom poslovanja i stabilnim rejtingom i da je pohvalno što su direktne investicije u zemlji povećane 12,9 odsto na godišnjem nivou.

Istoj grupi u regionu pripadaju i Hrvatska, Bugarska, Madjarska, Makedonija, Albanija i Rumunija.

Bolji rejting u regionu ima Slovenija koja je okarakterisana kao zemlja blagog rizika. Niži rejting od Srbije u regiji ima Bosna i Hercegovina kao zemlja veoma visokog rizika.
 
Rejting dodeljen nekoj državi ukazuje na rizik poslovanja u toj zemlji i daje informaciju o efikasnosti plaćanja ka inostranstvu, kao i o isplativosti potencijalnih investicija.

Procene su da je u 2017. godini priliv stranih direktnih investicija u Srbiji iznosio 2,1 milijarde evra što je oko 40 odsto ukupnih direktnih stranih investicija u regionu Zapadnog Balkana.

„Snažan rast investicija rezultat je dva glavna faktora. Prvi je jačanje evropske ekonomije što je osnažilo poverenje investitora i pokrenulo ekspanziju investicija na periferiji Evropske unije, naročito u proizvodnju. Drugi razlog jesu napori koje je sadašnja vlast uložila u privlačenje direktnih stranih investicija pomoću promotivnih aktivnosti, reforme komercijalnog okruženja i investicionih paketa prilagodjenih za velike strane kompanije“, navodi se u saopštenju DiB.

DiB je najveća i najstarija bonitetna kuća na svetu koja postoji više od 175 godina, a u Srbiji je zastupa kompanija Bisnode.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.