Kontinental u Nemačkoj zatvara, a u Srbiji otvara fabrike

BERLIN – Firma Kontinetal u Nemačkoj zatvara pogone i otpušta radnike, zbog čega je u Ofenbahu protestovalo oko 1.000 ljudi, a istovremeno u Srbiji planiraju početak izgradnje novog pogona kod Novog Sada, piše Dojče vele.

U prilogu posvećenom poslovnoj strategiji Kontinentala, radio navodi kako se slogan -„Šta da radimo, da ostanemo!“ – čuje već nekoliko meseci kad god se protestuje zbog ukidanja radnih mesta.

„Čuo se i u četvrtak (10.decembra) na ulicama Ofenbaha. U dugačkoj auto-promenadi bilo je oko 300 vozila, a u štrajku upozorenja učestvovalo je oko 1.000 ljudi“, saopštio je sindikat IG Metal, organizator protesta, dodaje DW.

Radnici protestuju protiv namera Kontinentala da u fabrici u Babenhauzenu ukine gotovo 2.600 radnih mesta. Firma je od januara do septembra ove godine pretrpela gubitke u visini 1,1 milijardu evra, želi da u Nemačkoj ukine ukupno 13.000 radnih mesta, a proizvodnju prebaci u istočnu Evropu.

To je dobrim delom i urađeno. Firma u Rumuniji već zapošljava 21.000 radnika, a u Srbiji je 2018. otvoren Centar za istraživanje i razvoj.

„Viša liga investitora“, kako ih je okarakterisao predsednik Srbije Aleksandar Vučić 2018. na otvaranju tog Centra u Novom Sadu, dobila je tada, kako prenose mediji, subvenciju države Srbije u visini 9,5 miliona evra za zapošljavanje 500 inženjera. Od tada je kompanija i zaposlila oko 500 ljudi.

„Reč je o 500 visokokvalifikovanih inženjera“, izjavio je svojevremeno Saša Ćoringa, direktor Kontinental automotiv Srbija i naglasio da su „završili svoju obavezu prema državi, zaposlili sve inženjere“ i da i dalje rastu bez subvencija. On je takođje najavio „nove investicije“.

„Nove investicije“, napominje se u tekstu, podrazumevaju još jednu fabriku u okolini Novog Sada, čija bi izgradnja trebalo da počne već do kraja ove godine.

Saša Ćoringa je najavio da će se tu proizvoditi „najmoderniji kompleksni sistemi za upozoravanje vozača osmišljeni u istraživačkom centru kompanije u Novom Sadu“.

Za to vreme, u Nemačkoj, sindikat IG Metal optužuje menadžment Kontinentala da ne pokazuje zainteresovanost da se postigne kompromis u pregovorima. Sindikat zahteva da se radnicima isplati otpremnina u visini od najmanje 25.000 evra, plus 2,5 mesečne zarade za svaku godinu radnog staža.

Partneri u pregovorima iz centrale u Hanoveru „očigledno nisu dobili ovlašćenje da donose odluke“, izjavila je predsednica Radničkog saveta, Ane Nothing i dodala: „Ne želimo da nam se išta poklanja, ali želimo da nas shvate ozbiljno“, prenosi DW.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.