U trendu

Kontrola u javnom sektoru pomaže boljem upravljanju novcem

BEOGRAD – Unutrašnja finansijska kontrola u javnom sektoru predstavlja standard upravljanja i poslovanja koji se primenjuje u celom svetu i ona je zapravo prelazak sa nekadašnjeg birokratskog upravljanja na upravljanje koje je orjentisano na rezultate, izjavila je danas pomoćnica ministra finansija Spomenka Vircburger.

Ona je učestvujući na konferenciji „Unapređenje interne finansijske kontrole u javnom sektoru“ istakla da je suština ove kontrole u tome da ona predstavlja garanciju ili potvrdu da je neko organizacijom upravljao odgovorno, u skladu sa zakonom i da su ostvareni postavljeni ciljevi.

„Mi u Ministarstvu finansija uređujemo pravni okvir, takođe organizujemo i obuke a organizacije javnog sektora bi trebalo da ove standarde i principe uvedu kod sebe, jer su pred građanima dužni da imaju tu vrstu potvrde da su upravljali dobro i da su ciljevi postignuti“, navela je ona.

Ocenila je da je najteži posao urađen a to je uvođenje FUK-a, a ono što sledi a bitno je, to je samoodržavanje sistema.

Dodala je da organizacije na putu uvođenja principa imaju dosta podrški i da je osim Centralne jedinice za harmonizaciju tu i RELOF2 projekat, koji narocito pomaže u aktivnom uključivanju rukovodilaca i zaposlenih.

Direktorka Projekta Reforma lokalnih finansija II u Srbiji (RELOF2) Ana Jolović je istakla da se na osnovu iskustva i rada sa 48 lokalnih samouprava od 2016. godine može reći da je u našoj zemlji postignut napredak u uvođenju unutrašnje finansijske kontrole i da sada sistem samo treba da se utegne.
Ukazala je da brojne lokalne samouprave nameravaju da ovaj sistem uvedu i kod svojih indirektnih budžetskih korisnika i navela da se trenutno i u dve srednje škole u Srbiji, u Užicu i Sremskoj Mitrovici, pilotira uvođenje sistema finansijske unutrašnje kontrole.

„Urađen je i priručnik za lakši rad i praktičnu primenu ovog sistema u lokalnim samoupravama, uradili smo eksel alat koji pomaže da se sistem brže i efikasnije uvede“, pojasnila je Jolović.
Najavila je da će tokom leta biti rađeno istraživanje o tome u kakvom je stanju finansijska unutrašnja kontrola u Srbiji.

Direktor Švajcarske organizacije za saradnju u Srbiji Rikadr Kolin je naglasio da je Švajcarska dugo partner Srbiji u sprovođenju tranzicije i agendi reformi te da se u tom smislu promoviše dobra uprava na lokalnom i nacionalnom nivou a ona je važna za upravljanje javnim finansijama.
Uvođenje finansijske unutrašnje kontrole (FUK) je zakonska obaveza svih korisnika javnih sredstava u Srbiji i ona je preduslov za zatvaranje poglavlja 32 – finansijski nadzor, pri pristupanju Evropskoj uniji.

Na konferenciji je učestvovalo više od 80 predstavnika lokalnih samouprava iz 43 opštine i grada, a gradonačelnik Rijeke Marko Filipović i interni revizor opštine Mali Zvornik Miloš Spasenović predstavili su primere dobre prakse.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.