U trendu

Kontrole zbog kovida stvorile kilometaske kolone na granici

HANOJ – Vijetnamsko ministarstvo trgovine zatražilo je od kineskih vlasti Guangsija da preduzmu hitne mere za ublažavanje zagušenja na graničnim prelazima, nakon što je Kina pojačala granične kontrole sa susedima sprovodeći politiku nulte stope kovida-19, javili su vijetnamski državni mediji.

Slike i video snimci vijetnamske novinske agencije VNA prikazuju hiljada kamiona koji stoje na granici nakon izveštaja da su u provinciji Guangsi otkriveni uvezeni slučajevi kovida-19, prenosi Rojters.

„Antivirusne mere prevencije koje Guangsi primenjuje u skladu sa politikom ’nulte stope kovida’, uključujući zatvaranje graničnih kapija ili zaustavljanje uvoza voća, potrebne su. Ali, ovaj zastoj negativno utiče na bilateralnu trgovinu i nanosi velike štete preduzećima i ljudima na obe strane“, navelo je vijetnamsko ministarstvo.

Trgovinski zvaničnici Guangsija su u odgovoru poručili da će postupak izdavanja carinskih dozvola biti duži i da će višim instancama vlasti proslediti druge predloge, navodi se u izveštaju.

Kina je najveći trgovinski partner Vijetnama i najveće vijetnamsko izvozno tržište za voće i povrće.

Trgovinski promet poljoprivrednih proizvoda između dve zemlje je od januara do novembra 2021. porastao za 19,5 odsto u odnosu na isti period prrthodne godine, na 11,3 milijarde dolara, pokazuju zvanični podaci.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar