U trendu

Kopač:Razdvojiti delatnosti Srbijagasa,omogućiti konkurenciju

BEOGRAD – Delatnost transporta u Srbijagasu treba da se razdvoji i taj proces suviše dugo traje, kaže direktor Sekretarijata Energetske zajednice Janez Kopač i navodi da je Srbija na prvom mestu po gubitku u gasnom sektoru zbog monopola Srbijagasa.

Na sednici skupštinskog Odbora za privredu, regionalni razvoj, trgovinu, turizam i energetiku, na kojoj je predstavio godišnji izveštaj o napretku Srbije u implementaciji propisa iz oblasti energetike, Kopač je rekao da to što Srbijagas ne dozvoljava uvođenje konkurencije u gasnom sektoru loše za građane, a da je njeno omogućavanje uslov za otvaranje poglavlja 15 u razgovorima o članstvu Srbije sa EU

Kopač je rekao da je računica Energetske zajednice pokazala da bi u decembru 2020. prosečno domaćinstvo u Srbiji mesečno platilo 20 evra manje račune za gas, ako bi Srbijagas dozvolio konkurenciji.

Naveo je da je dnevna zauzetost interkonektora na Horgošu pokazala da je zauzetost te interkonekcije zimi bila dosta visoko na 90 odsto, da je leti manja od 50 odsto, a da je od 1. janura ove godine na nuli.

“Ova cev na Horgošu mogla bi da se upotrebiti za uvoz gasa kada bi postojala mogućnost konkurencije. Zainteresovani ne mogu da koriste konekciju na Hogošu jer Srbijagas ne da budući da bi ga konkurencija ugrozila”, kaže Kopač.

Naveo je da je gasovod do Mađarske kapaciteta do tri milijardi kubnih metara gasa godišnje sada prazan i da niko drugi ne sme njime da upravlja osim Srbijaga.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.