U trendu

Korisnici kredita biraće zamenu za stope LIBOR i EONIA

BEOGRAD – Narodna banka Srbije zbog ukidanja kamatnih stopa LIBOR (Londonske međubankarske stope) i EONIA (prekonoćne referentne kamatne stope za evro) uputila je preporuku bankama sa modelima uređenja odnosa sa korisnicima kredita oko obračuna kamata.

Bankama je preporučeno da korisnicima kredita umesto obračunate kamata na osnovu LIBOR-a ponude obračuna osnovu referentne stope SARON (Swiš Average Rate Overnight).

Umesto stope EONIA preporučeno je da banke klijentima ponude korišćenje stope €STR (Euro short-term rate).

NBS je bankama preporučio da korisnicima kredita kao dodatnu mogućnost ponude zaključenje aneksa kojim bi se fiksirale kamate do otplate kredita na osnovu poslednje objavljene vrednosti stopa LIBOR i EONIA.

Bankama je preporučeno da kod ugovora o depoziti sa promenljivom kamatnom stopom zasnovanom na LIBOR ili EONIA temelju, primene SARON i €STR stope, a ako to bude odbijeno ugovore raskinu.

U preporuci se podseća da kod redovnog usklađivanja kamatnih stopa korisnik mora biti obavešten o visini kamatne stope pre početka njene primene.

NBS navodi da banke korisnike moraju obavestiti pismeno, na razumljiv način, a ako je potrebno pruže i dodatna objašnjenja.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar