U trendu

Korona ne sme biti alibi za odustajanje od prava radnika

BEOGRAD – Strah od virusa ne sme biti alibi da se svim negativnim trendovima suprotstavimo ili odustanemo od borbe da svi radnici u Srbiji žive dostojanstveno, poručio je Savez samostalnih sindikata srbije povodom obeležavanja Svetskog dana dostojanstvenog rada – 7. oktobra.

„I u doba epidemije, koja je ostavila velike posledice na privredu i građane i dodatno produbila i ovako velike nejednakosti u našem društvu, dostojanstven rad treba da bude u središtu aktivnosti vlade, sindikata i svih drugih aktera društva, kako bi se krenulo u ekonomski oporavak i izgradnju nove, drugačije ekonomije, u kojoj na prvom mestu moraju da budu – ljudi“, navedeno je u saopštenju.

S S S S povodom praznika podseća da je neophodno omogućiti svima da u bezbednom i zdravom okruženju rade i zarade platu dostojnu života i čoveka.

Nema dostojanstvenog rada ako je radnik protiv svoje volje bez posla i u uslovima siromaštva, ako se njegova prava iz rada i po osnovu rada zloupotrebljavaju, ukoliko je po bilo kom osnovu diskriminisan, ako zaposleni ne mogu da se sindikalno organizuju kako bi se čula njihova reč ili ako postoje prepreke za efektivan dijalog organizovanih radnika, navode iz te sindikalne organizacije.

„Iako sve ovo spada u osnovna ljudska prava, kod nas u Srbiji, što je paradoks, najčešće i u većini slučajeva nije tako.
Zato je očuvanje postojećih i otvaranje novih radnih mesta, zajedno sa pravima, socijalnom zaštitom i jednakošću, ključno za oporavak i izgradnju otpornosti za suočavanje sa pandemijom i drugim pretnjama po opstanak“, poručuju iz S S S S.

Asocijacija slobodnih i nezavisnih sindikata Srbije (ASNS) je saopštila povodom obeležavanja Svetskog dana dostojanstvenog rada – 7. oktobra da postoji alternativa za promene položaja radnika u Srbiji, kao i da je ona realna i izvodljiva, ali da se za nju mora izboriti.

Takođe, navode da nepravda, siromaštvo, nezaštićenost, jednom rečju prekarijat, ne treba da budu samo problem pojedinca, radnika i sindikata, nego da njihovo razrešenje postane prvi prioritet društva.

Povodom obeležavanja Svedskog dana dostojanstvenog rada iz ASNS-a poručuju da samo zajedničkim snamgama može da se izbori za osnovna civilizacijska prava i dostojanstvo kako radnika i rada, tako i svih građana.

Radnici i njihova prava, tvrde iz ASNS-a, ne samo da nisu u fokusu vlade i društva, već nisu tema ni kada se u celom svetu obeležava Dan dostojanstva rada.

Radnici, navodi se u saopštenju, se pominju samo kao statistički brojevi i procenti kada je neophodno da se potkrepe uspesi, dok se stvarni problemi – uslovi rada, uskraćivanje prava, kršenja zakona i nezavidan socijalni položaj nisu tema i ostaju briga samo pojedinaca i sindikata.

Alternativa postojećem modelu liberalne ekonomije, piše u saopštenju, jeste socijalna tržišna privreda i ekonomija znanja.

U saopštenju su istakli da sva elementarna pitanja u društvu moraju da se rešavaju kroz socijalni dijalog kao alternativu oktroisanim odlukama vlasti.

Poručuju da je neophodno da se socijalni dijalog postavi, odnosno vrati na izvorne principe i bude zasnovan na civilnom dijalogu na nivou države i samouprava i dijalogu socijalnih partnera, sindikata i poslodavca u preduzeću i ustanovi.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.