U trendu

KORS: Narodna banka Srbije da ne kupuje zlato od Zi Djina

Koalicija za održivo rudarstvo u Srbiji (KORS) objavila je danas da je uputila zahtev Savetu Guvernera Narodne banke Srbije (NBS) da ne otkupljuje zlato od firme „Zi Djin“ dok ta kompanija ne počne da se u potpunosti pridržava zakona Srbije.

„S obzirom da nas je prethodno NBS obavestila da kupuje zlato od firme ‘Zi JDjin’ po svetskim tržišnim cenama, smatramo da je nedopustivo da istovremeno Srbija naplaćuje rudne rente ispod svetskog proseka“, navedeno je saopštenju.

Kako je saopšteno, NBS ne treba da otkupljuje zlato po svetskim cenama jer „Zi Djin“ takodje odbija da od gradjana Srbije po tržišnim cenama kupuje imanja na čijoj zemlji otvara, proširuje rudnike i gradi proizvodne kapacitete.

„‘Zi Djin’ ne samo što odbija da kupuje zemlju naših ljudi po tržišnoj ceni, već odbija da prihvati i dodeljenu cenu poreske uprave“, stoji u saopštenju.

Udruženje KORS dodalo je da „‘Zi Djin’ uteruje meštane u duga i skupa sudjenja kao da su oni dužni da poklanjaju dedovinu“.

„Kada Zi Djin bude takodje kupovao imanja po tržišnim cenama, kada bude izvršavao svoje obaveze po svetskim tržišnim aršinima, kada bude povećavao, a ne smanjivao angažovanu radnu snagu srpskih radnika, onda može da bude govora o otkupu našeg zlata od „Zi Djin“ po svetskim tržišnim cenama“, naveli su iz KORS-a.

Zatraženo je i da se ovaj zahtev nadje kao tačka dnevnog reda sledećeg zasedanja Guvernera NBS i da se odluka ovog korektivnog organa javno objavi.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.