U trendu

KOSTT neće više pokrivati troškove struje za Sever Kosova

PRIŠTINA – Predsednik odbora Kosovskog operatera prenosnog sistema električne energije (K OSTT) Jeton Mehmeti izjavio je da KOSTT neće više pokrivati troškove električne energije u četiri opštine sa srpskom većinom na severu Kosova, prenosi Kosovo online.

Dodao je da je tokom ovog meseca obustavljena dodela sredstava jer je istekao sporazum između KOSTT-a i vlade tzv.Kosova.

Mehmeti je, između ostalog, rekao da od 2017. godine za dug za troškove električne energije za četiri severne opštine iznosi 27.806.000 evra od čega je 10 miliona evra izdvojila Vlada Kosova i više od 17 miliona evra KOSTT i naglasio da će, ukoliko sredstva ne budu vraćena, 2024. godine biti finansijskih poteškoća u radu KOSTT-a.

Sporazum KOSTT-a i vlade privremenih institucija u Prištini predviđao je oslobađanje vlade tzv. Kosova od plaćanja 11 miliona evra za plaćanje troškova utrošene električne energije u četiri severne opštine.

Priština se, na osnovu sporazuma, obavezala da u roku od šest meseci obezbedi proces ulaska u sistem naplate potrošačima u četiri opštine na severu Kosova.

Kako se navodi, iako je preporuka izglasana u kosovskom parlamentu, ista nije ispunjena.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.