Kovačević: Koliku ponudu može Srbija da obezbedi za EEU

BEOGRAD – Direktor Republičkog zavoda za statistiku Miladin Kovačević rekao je da je potpisivanje sporazuma sa Evroazijskom ekonomskom unijom vrlo povoljno za rast trgovinske razmene Srbije sa zemljama te Unije i za podršku srpskoj ekonomiji zbog veće mogućnosti izvoza.

„Da otklonimo svaku sumnju da tu ima neka šira politička dimenzija, to je trgovinski sporazum i pristup tom tržištu. Pri ulasku u EU bismo verovatno morali otkazati takve sporazume. Za sada je to vrlo povoljno za rast naše trgovinske razmene i za podršku našoj ekonomiji zbog veće mogućnosti izvoza“, objasnio je direktor RGZ-a.

Pitanje je, ističe, koliku ponudu može Srbija da obezbedi da bi imala značaju razmenu na tržištu Evroazijske ekonomske unije.

Trgovinska razmena Srbije i zemalja Evroazijske unije je 3,4 milijarde dolara, a u taj iznos je uključen i uvoz energenata.

„Izvoz nije tako imspresivan, ali raste“, dodao je Kovačević za RTS.

Komentarišući napredak Srbije na „Duing biznis“ listi, direktor RGZ-a navodi da je to pokazatelj stvaranja bolje biznis klime i okolnosti za privlačenje investicije.

„Do avgusta su strane direktne investiije beležile priliv od oko 2,6 milijarde evra, to znači da ćemo do kraja godine prestići prošlu godinu koja je bila rekordna sa četiri milijarde evra“, napominje Kovačević.

Komentarišući najavljeno povećanje penzija od 5,3 odsto, Kovačević ukazuje da je to uklopljeno u budžetski okvir i aranžmane sa MMF-om, koji nalaže da penzije ne smeju pređu 11 odsto BDP-a kako se ne bi kvarila makroekonomska stabilnost.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.