U trendu

Kovačević: Sledi bankrot poljoprivrednika koji su uzeli kredite verujući državi

Predsednik Odbora Narodne stranke za privredu i preduzetništvo Vladimir Kovačević izjavio je da se u narednom periodu očekuje bankrot velikog broja poljoprivrednika koji su uzeli kredite i zasnovali stočarsku proizvodnju „naivno verujući svojoj državi“.

„Stočarska proizvodnja je na istorijskom minimumu po broju goveda, a to je ispod 800.000 grla, a po svinjarskoj proizvodnji smo na ispod 2,5 miliona svinja. Seoska domaćinstva odustaju od držanja ove dve najznačajnije grupe životinja“, rekao je Kovačević, koji je i član predsedništva Narodne stranke.

Razlog tome je skupa stočna hrana i „nikad niža cena“ žive mere domaćih svinja, istakao je on.

„Sojina sačma je bila 370 eur/t, danas je 520 eur/t. Kukuruz je koštao 140 eur/t, danas je 200 eur/t, živa mera svinja je 125 din/kg, a bila je 160 din/kg, živa mera pilića je 80 din/kg, a bila je 130 din/kg, pa zbog toga gotovo svi farmeri odustaju od martovskog tova“, rekao je Kovačević.

Država prilikom planiranja budžeta nije uspela da realno sagleda čak ni sopstvene rashode, kazao je on i dodao da zbog toga subvencije za tov i kvalitetna priplodna grla kasne u isplati 12-15 meseci.

Kovačević je rekao da Narodna stranka zahteva da već danas hitno budu isplaćene subvencije i zabranjen uvoz svežeg mesa i izvoz kukuruza, jer nijedna agroekonomija u bilo kojoj zemlji sveta ne izvozi hranu, a uvozi meso.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.