U trendu

Kovin: Svečano otvoren najveći vetropark na Z. Balkanu

KOVIN – Najveći vetropark na Zapadnom Balkanu „Čibuk 1“ svečano je otvoren danas u Mramorku kod Kovina.

Vetropark „Čibuk 1“ sa 57 turbina i instalisanom snagom od 158 megavata snabdevaće električnom energijom 113.000 domaćinstava, i može da spreči više od 370.000 tona emisije ugljen-dioksida godišnje.

Otvaranju prisustvuju predsednik Aleksandar Vučić, potpredsednica vlade Zorana Mihajlović, ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić, v.d. direktora EPS-a Milorad Grčić, ministar za klimatske promene i održivi razvoj Ujedinjenih Arapskih Emirata, izvršni direktor kompanije Masdi iz Abu Dabija Mohamed Al Raman…

Izgradnja vetroparka završena je u aprilu ove godine.

Iza projekta stoje kompanija Vetroelektrane Balkana i kompanija Masdar iz Abu Dabija, a investiciju vrednu oko 300 miliona evra podržale su Međnarodna finansijska korporacija (IFC), članica grupacije Svetske banke, i Evropska banka za obnovu i razvoj.

„Čibuk 1“ je četvrti vetropark u Evropi kompanije „Masdar“ koja je globalni lider obnovljivih izvora energije i održivog urbanog razvoja.

Kompanija „Vetroelektrane Balkana“ je u stoprocentnom vlasništvu firme „Tesla Wind“ koja je zajedničko preduzeće kompanije „Masdar“, finske kompanije Taaleri Energia i nemačke investicione-razvojne kompanije DEG.

Sporazum o otkupu električne energije za Čibuk 1 potpisan krajem 2016. godine.

Vetropark kod Kovina je na spisku povlaasćenih proizvođača eletkrične energije kojima je odobreno finansiranje u sistemu „fid-in“ tarife.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.