Kraj Aluminija, ima novca još samo za dve plate i otpremnine

MOSTAR – Nekada najbogatija hercegovačka kompanija, Aluminij, ima novca još za samo dve plate preostalim radnicima i za otpremnine, piše portal Klix.ba.

Prema oceni portala, pošto pregovori sa strateškim partnerima „ne miču s mrtve tačke, nameće se očiti zaključak da je kraj godine kraj i za Aluminij“.

U tekstu se navodi da su poslednje količine metala ovog preduzeća, koje je pre samo par meseci zapošljavalo 900 radnika, prodate na tenderu koji je bio raspisan, i da će se novac koristiti za isplatu novembarske i decembarske plate, i za otpremnine za preostalih oko 300 radnika koji bi nakon ova dva meseca trebalo da dobiju otkaze.

Oni ovih meseci primaju platu od 800 KM (409 evra).

„Sve priče o strateškom partneru i pokretanju proizvodnje ostaće u domenu spina, obmane radnika i javnosti, uvereni su brojni radnici koji ni danas još ne mogu da poveruju šta je ostalo od nekad najvećeg bosansko-hercegovačkog izvoznika. Prepakovani Aluminij, kako su ga imenovali u Vladi Federacije BiH, ići će u stečaj“ dodaje se u tekstu.

U stečaj je trebalo da ode mnogo ranije, najkasnije 10. jula, kažu za Klix izvori bliski upravi Aluminija, i napominju da je i izveštaj revizorske kuće KPMG tako sugerisao.

„Stečaj je tada možda i mogao da donese nešto, a sad je situacija otišla još dalje“, ocenjuje portal uz konstataciju da će ljudima iz Aluminij ostati „večna dilema zašto Vlada FBiH nikad nije implementirala famozni aneks 8. sporazuma iz 2013. godine, u kojem se predviđa subvencionisanje cene električne energije“.

U tom kontekstu se podseća da je Aluminiju d.d. Mostar zbog dugova od preko 400 miliona KM (204,5 miliona evra) isključena struja 10. jula ove godine, zbog čega su stradale elektrolitičke ćelije u fabrici. Kompanija je u narednim mesecima izgubila više od 500 radnika.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.