U trendu

Kraj žetve u Toplici, prinosa ima i za prodaju

PROKUPLJE – U Topličkom okrugu, na području Prokuplja, Kuršumlije, Blaca i Žitorađe, završena je ovogodišnja žetva pšenice.

Nadležni u Poljoprivredno-savetodavno stručnoj službi u Prokuplju kažu da su prinosi na nivou višegodišnjeg proseka – oko četiri tone po hektaru, objavljeno je na gradskom sajtu.

Savetodavac za ratarstvo i povrtarstvo Radovan Bjelica rekao je da je ova godina dala zadovoljavajuće rezultate, što znači da će, smatra on, biti dovoljno pšenice i ječma za potrebe stanovništva na području topličkog kraja.

„Pšenica je zasejana na površini od 4.500 hektara, ječam na oko 900 hektara, dok su ostale kulture zasejane na manjim parcelama“, rekao je Bjelica i istakao da tokom ovogodišnje žetve poljoprivrednici nisu imali značajnijih problema.

Bjelica je naveo da su vremenske prilike ratarima išle na ruku, što je omogućilo da žetva u Toplici protekne bez zastoja.

„Na parcelama gde su primenjivane sve agrotehničke i zaštitne mere, kvalitet zrna pšenice je zadovoljavajući, tako da će biti dovoljno hlebnog žita za potrebe ratara, a i za prodaju“, naglasio je Bjelica.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.