U trendu

Krajem meseca vanredni samit ministara energetike EU

BRISEL – Ministri energetike zemalja članica Evropske unije održaće 30. septembra vanredni samit u čijem središtu će biti predlozi mera za ublažavanje posledica rasta cene energenata.

„Ono što počeli prošle nedelje završićemo 30. septembra. Sazvao sam novi vanredni sastanak Saveta za energiju kako bismo razgovarali o predlozima Evropske komisije za prevazilaženje posledica visokih cena energenata“, naveo je na Tviteru češki ministar industrije Jozef Sikela, prenosi Rojters.

Evropska komisija namerava da odustane od uvođenja gornje granice cena ruskog gasa, ali ne i od plana o uvođenju poreza na višak profita energetskih kompanija, navodi se u dokumentu koji je procurio u javnost.

Predlog propisa u koji je Gardijan imao uvid, ne sadrži ni ograničenje cene ruskog gasa niti uvoznog gasa, nakon što države članice prošle sedmice nisu mogle da se dogovore o ograničenjima.

Očekuje se da će EU nametnuti dodatne poreze na visoke profite kompanija za fosilna goriva, uz posebno ograničenje prihoda proizvođača električne energije sa niskim sadržajem ugljenika.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar