Kreće sudski spor akcionara protiv VW, traže 9,2 mlrd evra

BRAUNŠVAJG – Folksvagen (VW) danas izlazi na sud da se suoči sa investitorima koji traže nadoknadu od 9,2 milijarde evra (10,6 milijardi dolara), tvrdeći da je nemački proizvođač automobila trebalo ranije da obavesti akcionare o skandalu vezanom za manipulacije na testovima emisije gasova iz dizelaša.

Akcionari su podneli 1.670 tužbi tražeći kompenzaciju zbog pada cene akcija VW-a izazvanog skandalom koji je izbio u septembru 2015. godine, i koji je do sada koštao kompaniju 27,4 milijarde evra globa i novčanih kazni, javlja Rojters.

Tužitelji tvrde da VW nije izvršio svoju obavezu i obavestio akcionare o finansijskom uticaju skandala, za koji je javnost saznala tek nakon što je Američka agencija za zaštitu životne sredine (EPA) 18. septembra 2015. izdala „saopštenje o kršenju propisa“.

Da su institucionalni investitori znali o kriminalnim aktivnostima VW-a možda bi ranije prodali akcije ili ih ne bi kupovali čime bi izbegli gubitke, kažu tužitelji.

Akcije VW-a su izgubile do 37 odsto vrednosti u danima nakon što su vlasti otkrile znatno veće nivoe zagađujućih izduvnih gasova iz dizel automobila te kompanije od onih koje dozvoljava zakon.

VW je priznao sistematsko varanje na testovima o emisiji gasova, ali negira bilo kakvo kršenje propisa u pogledu obaveze obaveštavanja akcionara i aktera na tržištu kapitala.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.