U trendu

Kremlj demantuje političke ucene Moldavije u gasnom sporu

MOSKVA – Zvanični Kremlj demantovao je danas izveštaj medija u kojem se sugeriše da ruski energetski gigant „Gasprom“ koristi pregovore o gasu sa Moldavijom za izvlačenje političkih ustupaka, napominjući da su pregovori bili isključivo komercijalne prirode.

Ugovor o isporukama gasa između Moldavije i „Gasproma“ je istekao krajem septembra, a dve strane otada nisu uspele da se dogovore o novoj ceni i drugim detaljima novog ugovora, prenosi Rojters.

Moldavija, koja danas održava nove razgovore sa „Gaspromom“, proglasila je vanredno stanje prošle nedelje zbog nestašice gasa.

Ruski „Gasprom“ je saopštio da će obustaviti izvoz gasa u Moldaviju ako ne plati za prethodne isporuke, i ako ne bude potpisan ugovor za decembar, prenela je u subotu ruska novinska agencija Interfaks.

Britanski list „Fajnenšel tajms“ je, pozivajući se na neimenovane izvore upoznate sa situacijom, preneo juče da je „Gasprom“ ponudio Moldaviji sporazum sa nižim cenama gasa u zamenu za prilagođavanje njenog sporazuma o slobodnoj trgovini sa Evropskom unijom i odlaganje reformi energetskog tržišta koje je dogovoreno sa Briselom.

Na pitanje o tom izveštaju, portparol Kremlja Dmitrij Peskov je rekao da politika nije uticala na pregovore sa Moldavijom.

„Ne. Nema političkih momenata ovde i ne može ih biti. To su čisto komercijalni pregovori“, rekao je Peskov novinarima.

„Postoji potražnja za gasom, postoji komercijalna ponuda, postoji predloženi popust, a postoji i problem sa nagomilanim dugom (na moldavskoj strani)“, dodao je Peskov.

Moldavija je kritikovala „Gaspromovu“ ceni od 790 dolara za 1.000 kubnih metara gasa, što je više nego duplo veća cena od onoga što je Moldavija ranije plaćala.

Moldavija duguje „Gaspromu“ 709 miliona dolara za prethodne isporuke gasa, saopštila je ruska kompanija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar