U trendu

Krenuo najduži komercijalni let u istoriji vazduhoplovstva

NJUJORK – Njujork i Sidnej od juče povezani direktnom avio-linijom bez sletanja, koja će oboriti sve dosadašnje rekorde kada su u pitanju komercijalni letovi.

Avion Boing 787-9, u kome će se nalaziti 40 putnika, preleteće 16.000 kilometara bez sletanja i dopune goriva. Osoblje i putnici morali su da prođu posebne mentalne i fizicke testove izdržljivosti.

Na prvom od tri „super duga“ probna leta, naučnici će pratiti efekte 19-časovnog leta, odnosno kako će putnici da to podnesu.

Australijski nacionalni prevoznik „Qantas“ planira ove godine još dva ovakva leta. Avion bi trebao da sleti u Sidnej u nedelju ujutro, prenosi B92.net.

Letovi kompanije „Singapore Airlines“ koji saobraća iz Singapura za Njujorka do sada je držao rekord.

Broj putnika na letu od Njujorka do Sidneja je ograničen kako bi se minimalizirala potrošnja goriva i omogucilo da avion preleti 16.000 kilometara bez ponovnog punjenja.

Naučnici iz dva australijska univerziteta biće u letelici kako bi pratili obrazac spavanja putnika, granicu izdržljivosti i potrošnju hrane. Piloti će nositi uređaj koji prati njihove moždane talase i budnost.

S obzirom na 15-satnu vremensku razliku izmedu Njujorka i Sidneja, učinak ovog putovanja biće pomno praćen.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar